SVADBENA ZVONA Asanžova verenica otkrila njihove planove za budućnost: Venčaćemo se u zatvoru
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

planiraju da ceremonija bude na njegov 50.rođendan

SVADBENA ZVONA Asanžova verenica otkrila njihove planove za budućnost: Venčaćemo se u zatvoru

Planeta -

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž oženiće se u britanskom zatvoru Belmarš sa svojom partnerkom Stelom Moris sa kojom je u vezi od 2016. godine.

Par se nada da će se venčati u londosnkom zatvoru na njegov 50. rođendan 3. jula.

Veza s Morisisovom je počela dok je Asanž boravio u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, gde je tražio politički azil. Oni iz te veze imaju dvoje dece.

Koji su im planovi?

Morisova se nada da će moći venčanje da proslave sa porodicom i prijateljima jednog dana kada Asanž bude na slobodi.

0617268678, Stela Moris
foto: 0617268678

-Jedna od najsrećnijih stvari je ta da ćemo se venčati u zatvoru, a onda ćemo drugačiju proslavu napraviti sa prijateljima i porodicom kada on bude slobodan, rekla je Morisova.

Ona je dodala da se u londonskom Belmaršu, gde Asanž služi svoju kaznu, 12 godina niko nije venčao, tako da ga nije jednostavno da se ceremonija dogovori, rekla je ona za dpa,, a prenosi DW.

Asanž je suočen sa 18 tačaka optužnice američke vlade, koja ga tereti za zaveru da hakuje američke vojne baze podataka radi pribavljanja osetljivih tajnih informacija u vezi sa ratovima u Avganistanu i Iraku, a koje su potom objavljene na veb stranici Vikiliks.

Njegova partnerka je nedavno pozvala Vašington da odustane od optužbi i rekla da na taj način SAD mogu da vrate status ''neustrašivog šampiona slobode štampe''.

Nekadašnji predsednik SAD Barak Obama i tadašnji njegov zamenik Džo Bajden (sada predsednik Amerike) odlučili su da ne nastavljaju Asanžovu ekstradiciju tokom njihovog mandata.

Oni su tada izjavili da su bila slična curenja poverljivih informacija i od strane drugih novinara ali da ih štiti prvi amandman Ustava SAD.

Međutim, u februaru ove godine američko Ministarstvo pravde saopštilo je da planira da nastavi da traži njegovo izručenje zbog optužbi za hakovanje.

Asanž možda ''ne preživi''

Asanžova verenica, kao i britanski sudija rekli su da on možda neće preživeti stres ako bude prebačen u Vašington.

Američki zahtev za ekstradiciju je odbijen u januaru.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track