VRUĆINE OPASNE PO ŽIVOT! AMERIKA GORI Portland i Sijetl probijaju temperaturne rekorde
Foto: EPA

AMERIKA NA UDARU EKSTREMNO VISOKIH TEMPERATURA

VRUĆINE OPASNE PO ŽIVOT! AMERIKA GORI Portland i Sijetl probijaju temperaturne rekorde

Planeta -

Ameriku je zahvatio toplotni talas, temperature su skočile širom regiona. U Portlandu je izmereno rekordnih 42,2, dok je u Sijetlu izmereno 38,3 stpena Celzijusovih.

Vladini zvaničnici i komunalni radnici širom pacifičkog severozapada pokušavaju su da zaštite ljude i životinje tokom istorijskkog talasa vrućine koji je u subotu zapalio ovaj deo zemlje.

Portland je postigao najveći rekord u temperaturi od 42,2 stepeni Celzijusa juče popodne.

Prethodni rekord najvećeg grada u Oregonu je bio 41,7 stpen 1965. i 1981. godine.

U Sijetlu je juče popodne zabeleženo 38.3 stepena, što tu subotu čini najtoplijim junskim danom četvrti put u istoriji tog grada, navodi Nacionalna meteorološka služba.

SAD, vrućina, vrućine, 20.07.2019.
foto: EPA

Očekivalo se da će i drugi gradovi u toj regiji oboriti rekorde, a temperature u mnogim oblastima trebalo bi da pređu nekoliko stepeni iznad normale.

Ovo su veoma visoke temperature za ovu oblast koja je inače poznata po blagim temperaturama te većina ljudi nema klima uređaje, piše Gardijan.

Vrelo vreme navelo je farmere bobičastog voća da što više beru plodove pre nego što istrunu..

Rasprodate su sve prenosive klime i ventilatori, pojedine bolnice su zatvorile spoljašnje punktove za vakcinaciju, gradovi otvaraju rashladne centre, a bejzbol utakmice su otkazane.

SAD, vrućina, vrućine, toplota, leto, vrelina
foto: Profimedia

Zvaničnici su upozorili su da bi temperature iznad 38 stepeni mogle da prouzrokovuju kašnjenja u javnom prevozu, opterećenje hitne medicinske službe, ali da bi mogle da prouzrokuju i nestanake struje.

Na kratkom onlajn video snimku, okružna zdravstvena službenica, dr Dženifer Vajns, pozvala je stanovnike da odlaze u rashladne centar ako nemaju klima uređaje, upozoravajući da je u tom području vrućina opasna po život.

Zvaničnici su tražili volontere kako bi pomogli osoblju u centrima.

U Portlandu meteorolozi prognoziraju da će se neuobičajeno toplo vreme proširiti na sledeću nedelju u većem delu regiona.

Sijetl su u istoriji temperature iznad 38 stepeni pogađale samo tri piua a postoji šansa, kako prognoziraju meteorolozi da sutra temperature obore sve rekorde u ovom gradu i da dostignu 39 stepeni.

-Ako zapisujete temperaturne rekorde, trebaće vam novih nekoliko stranica za početak naredne nedelje, navodi se na Tviteru meteorološke stranice.

Stanovnik Sijetla Džejms Brajant kupio je klima uređaj očekujući nalet velikih vrućina.

-Moja kuća je već topla, imam decu za koju moram da se pobrinem da njima ne bude prevruće, rekao je Brajant.

leto, vrućine, toplota
foto: Profimedia

Guverner Vašingtona Džej Ajnsli ukinuo je ograničenja tokom pandemije u javnim rahladnim centrima.

Kapacitet je trenutno ograničen na 50 odsto dok se država u potpunosti ne otvori sledeće srede.

U Oregonu je guvernerka Kejt Braun suspendovala ograničenja kapaciteta za bioskope i tržne centre (mesta sa klima uređajima), kao i na bazenima uoči ponovonog otvaranja države u sredu.

Hidrometeorološki zavod je takođe upozorio da bi suvi i vetroviti uslovi mogu usloviti i požare početkom naredne sedmice.

Kurir.rs/Č.N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track