PRONAĐENI POVERLJIVI DOKUMENTI BRITANSKE VOJSKE NA AUTOBUSKOJ STANICI Očekivala se reakcija Rusije
Foto: EPA-EFE/LPhot Ben Shread / BRITISH ROYAL MANDATORY CREDIT: MOD/CROWN COPYRIGHT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

VLADA JE POKRENULA ISTRAGU POVODOM INCIDENTA

PRONAĐENI POVERLJIVI DOKUMENTI BRITANSKE VOJSKE NA AUTOBUSKOJ STANICI Očekivala se reakcija Rusije

Planeta -

Strogo poverljivi dokumenti Ministarstva odbrane Velike Britanije, u kojima su bili detalji o razaraču "HMS Defender" i britanskoj vojsci, navodno su pronađeni na autobuskoj stanici u engleskom okrugu Kent.

U jednom delu dokumenata u kome se pominje razarač Kraljevske mornarice tipa 45, HMS Defender, navodi se da je misija koju je MO opisao kao ''nevin prolaz kroz ukrajinske teritorijalne vode'', sa pokrivenim oružjem i brodskim helikopterom smeštenim u hangaru, sprovedena u očekivanju da bi Rusija mogla agresivno da odgovori.

Još jedna stranica otkriva planove za nastavak vojnog prisustva u Avganistanu, uprkos povlačenju NATO trupa, prenosi BBC.

Portparol ministarstva odbrane je izjavio da je član osoblja prijavio gubitak tajnih dokumenata.

Vlada je pokrenula istragu povodom incidenta, pišu britanski mediji.

Novinari BBC-ja veruju da dokumenti, koji imaju čak i pauerpoint prezentaciju, potiču iz kancelarije visokog zvaničnika u Ministarstvu odbrane (MO).

U dokumentima u kome se pominje razarač Kraljevske mornarice tipa 45, HMS Defender, navodi se da je misija koju je MO opisao kao ''nevin prolaz kroz ukrajinske teritorijalne vode'', sa pokrivenim oružjem i brodskim helikopterom smeštenim u hangaru, sprovedena u očekivanju da bi Rusija mogla agresivno da odgovori.

Podsetimo, britanski razarač, koji je isprovocirao Rusiju pošto je prolazio kroz vode u blizini Krima, pristao je juče u gruzijsku luku u gradu Batumiju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track