IMAMO DRONOVE DALEKOG DOMETA Uznemiravajuća poruka komandanta Revolucionarne garde Vašingtonu
Foto: EPA/ SEPAHNEWS

iranski nuklearni sporazum

IMAMO DRONOVE DALEKOG DOMETA Uznemiravajuća poruka komandanta Revolucionarne garde Vašingtonu

Planeta -

Iran poseduje dronove koji imaju domet do 7.000 kilometara, preneli su iranski državni mediji izjavu komandanta Revolucionarne garde, generala Hoseina Salamija.

Ova izjava bi u Vašingtonu mogla biti protumačena kao pretnja regionalnoj stabilnosti u trenutku kada Teheran i šest svetskih nuklearnih sila pokušavaju da ožive iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, a iz kojeg je pre tri godine izašao bivši predsednik SAD Donald Tramp.

Zapadni vojni analitičari ukazuju da Iran s vremena na vreme preuveličava svoje vojne kapacitete, ali dronovi su glavni instrument iranskih službi bezbednosti za kontrolu granica, posebno sa državama u oblasti Persijskog zaliva i Ormuskog tesnaca kroz koji se vrši transport petine globalnog prometa naftom.

Iran i države koje podržava Teheran, pre svih Jemen, Sirija i Irak, oslanjaju se poslednjih godina na dronove za različite aktivnosti.

Predsednik SAD Džozef Bajden pokušava da udahne novi život i proširi nuklearni sporazum sa Iranom, ali i da uvede veća ograničenja za iranski nuklearni i raketni program.

Teheran je odbacio mogućnost da se pregovora o balističkim projektilima i njegovoj ulozi na Bliskom istoku, području na kojoj su šiitski Iran i sunitska Saudijska Arabija uključeni u posredne ratne sukobe, navodi Rojters.

Ranije danas predsedavajući iranskog parlamenta Mohamad Baker Kalibaf izjavio je da Teheran nikada neće predati fotografije iz nekih iranskih nuklearnih postrojenja IAEA.

Međunarodna agencija za atomsku energiju neće dobiti fotografije, jer je istekao sporazum o kontroli s tom agencijom.

"Sporazum je istekao... ni jedna od informacija nikada neće biti predata Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) i svi podaci i slike ostaće u posedu Irana“, poručio je Mohamad Baker Kalibaf.

Ova izjava bi mogla dodatno da zakomplikuje pregovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz kog se Tramp povukao i ponovo uveo stroge sankcije Teheranu na koje je Iran je reagovao kršenjem brojnih ograničenja proisteklih i sporazuma o nuklearnom programu.

Portparol parlamentarnog odbora za nacionalnu bezbednost i spoljne poslove Irana upozorio je da će "Iran takođe isključiti kamere IAEA ako Sjedinjene Države ne ukinu sve sankcije", stoji na veb stranici državnog lista Teheran tajms.

Privremeni tromesečni sporazum o nadzoru koji je Teheran potpisao sa IAEA i koji je 24. maja produžen za mesec dana, predviđa da se podaci i dalje prikupljaju ali tako da pristup informacijama bude restriktivan, poput podataka u crnoj kutiji i da im IAEA može pristupati post festum.

IAEA je u petak zatražila od Irana da hitno odgovori da li će produžiti sporazum o nadzoru, što je iranskog izaslanika navelo da odgovori da Teheran "nije dužan da odgovori".

Iran je prošle srede potvrdio da će Vrhovni savet za nacionalnu bezbednost zemlje odlučivati hoće li biti obnovljen sporazum o monitoringu, ali tek kada taj dogovor bude istekao.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je pre dva dana da bi u slučaju da Teherana ne produži sporazum o monitoringu nastala "ozbiljna smetnja" za šire pregovore.

Sve strane koje od aprila učestvuju u Bečkim pregovorima o obnavljanju iranskog nuklearnog dila saglasne su da postoje glavna pitanja koja bi trebalo rešiti pre ponovnog uspostavljanja nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja