KAKO SU POVEZANI DEČJI GROBOVI U KANADI I MASAKR STAROSEDELACA U AUSTRALIJI? Vođa Aboridžina kaže da je veza vrlo očigledna
Foto: Printscreen YT

kolonijalizacija

KAKO SU POVEZANI DEČJI GROBOVI U KANADI I MASAKR STAROSEDELACA U AUSTRALIJI? Vođa Aboridžina kaže da je veza vrlo očigledna

Planeta -

Šokantno otkriće stotina dečjih grobova u Kanadi odjeknulo je preko okeana i bacilo novo svetlo na užasnu kolonizaciju starosedelačkih kultura.

Prvi narodi Australije uputili su poruku podrške kanadskim starosedeocima posle sumornog otkrića dečjih grobova u rezidencijalnim školama za domoroce u Kanadi.

Masakri, nasilna asimilacija i kulturni genocid u Australiji je nešto sa čime ova zemlja tek treba da se suoči, kaže Vilijam Pengarte Tilmut, starešina Arernte naroda. Moje iskustvo odvajanja od porodice i odvođenja hiljadama kilometara dalje do misionarskog doma je deo te istorije, dodao je on.

"Masakri, otimanje dece, trovanja i zločini na australijskim Prvim narodima rađeni su sa ciljem da nas istrebe i obrišu čitavu rasu sa planete. Taj proces je bio nastavak kolonijalizacije i asimilacije zbog koga smo se mi osećali živi zakopani. I dan danas se osećamo tako", naveo je on.

Prošle sedmice je saopšteno da je više od 700 neobeleženih grobova indijanske dece pronađeno u kanadskoj provinciji Saskačevan, a potom još 215 novih grobova u Britanskoj Kolumbiji.

Sa kolonizacijom, mnogi starosedeoci u Kanadi su izgubili svoju zemlju a krajem 1800ih mnoga indijanska deca su prisilno poslata u škole, daleko od porodica, kako bi ih asimilovali.

Često su te škole vodili hrišćanski verski redovi koji su deci zabranjivali i to često nasilnim putem da govore maternjim jezikom, da poštuju svoju kulturu. Mnoga deca su zlostavljana, ukraćivana im je hrana, tukli su ih a često i seksualno zlostavljali.

Ta jeziva kanadska praksa postojala je i u Australiji. "Sve dok u Australiji ne počne iskreno da se govori o kolonijalizaciji, pomirenje će biti samo površinski proces", rekao je Vilijam Pengarte Tilmut i pozvao zemlju i njeno političko vođstvo da se odmah pozabave ovim pitanjem.

"Potrebno je i prozvati australijsku vladu i reći: krivi ste jer ništa niste uradili da podržite generacije koje su u prošlosti toliko trpele. Otvorite oči, srce i promenite način na koji se odnosimo jedni prema drugima i način na koji se odnosimo prema našim starosedeocima i odajmo poštu njihovoj istoriji", rekao je on.

Kurir.rs/Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track