PUTIN: Američki špijunski avion je sa Britancima učestvovao u incidentu u Crnom moru! Znali smo za to i nismo otkrili podatke!
Foto: EPA / Sergei Savostyanov / Sputnik / Kremlin, EPA / Georgian Interior Ministry

pratili ruski odgovor

PUTIN: Američki špijunski avion je sa Britancima učestvovao u incidentu u Crnom moru! Znali smo za to i nismo otkrili podatke!

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je američki izviđački avion delovao u koordinaciji sa britanskim razaračem za vreme prošlonedeljnog incidenta u Crnom moru kod Krima.

Moskva je tada saopštila da su njeni ratni brodovi ispalili hice upozorenja, a ratni avion bacio bombe na putu britanskog razarača Difender (Defender) da ga primoraju da napusti oblast blizu Krimskog poluostrva koje je Rusija pripojila 2014. godine.

Britanija je demantovala taj izveštaj, navodeći da nije bilo paljbe u pravcu njenog broda i da je brod plovio ukrajinskim teritorijalnim vodama.

Vladimir Putin
foto: EPA / Sergei Savostyanov / Sputnik / Kremlin pool

U obraćanju danas za vreme maratonske sesije direktnog odgovora na pitanja građana, prenošene na televiziji, Putin je rekao da izgleda da je misija američke letelice bila da prati ruski vojni odgovor na britanski razarač. On je dodao da je Moskva znala za američke namere i da je reagovala u skladu sa tim da izbegne otkrivanje osetljivih podataka.

U incidentu prošle srede 23. juna Britanija je naglasila da je Difender bio na rutinskoj plovidbi kroz međunarodno priznati koridor i da je ostao u ukrajinskim vodama blizu Krima.

Britanija kao i većina sveta priznaju Krim kao deo Ukrajine iako je Rusija pripojila tu oblast.

Rusija je osudila kretanje britanskog razarača kao provokaciju i upozorila da bi sledeći put mogla da puca sa namerom da pogodi ratne brodove koji ulaze u njene teritorijalne vode ako budu ponovo pokušali da testiraju rusku vojnu odlučnost.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Sergei Savostyanov / Sputnik / Kremlin pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track