ŠVAJCARSKA IZABRALA F-35 ZA NOVI BORBENI AVION: Kupuju 36 letelica, a smeši im se novi REFERENDUM zbog toga!
Foto: Shutterstock

Alpski snovi postali realnost

ŠVAJCARSKA IZABRALA F-35 ZA NOVI BORBENI AVION: Kupuju 36 letelica, a smeši im se novi REFERENDUM zbog toga!

Planeta -

Švajcarska vlada izabrala je F-35A Lightning II komapnije Lokid Martin za novi borbeni avion Švajacarskog vazduhoplovstva, koje je do sad unapružanju imalo borbene avione F/A-18 komapnije Boing.

Kako je saopšteno u odluci zašto je baš izabran F-35A navedeno je da je proučavanjem ostalih ponuđača procenjeno da letelica komapnije Lokid martin ima "najveću ukupnu korist uz najniže ukupne troškove“.

"F-35A je „postigao najbolji rezultat jer ima izrazitu tehnološku prednost u odnosu na ostale kandidate. Avion je posebno pogodan za "er polising" jer ima visoki stepen preživljavanja u vazduhu i smanjena je opasnost od otkrivanja", saopšteno je iz švajcarske vlade

U trci F-35A porazili su ponude Boeinga F / A-18 Super Hornet, Rafala francuskog Daso i konzorcijum Jurofajter, iše Rojters.

U paketu sa F-35 Švajcarsi su odlučili da nabave i PVO sistem Patriot PAC 3 američkog proizvođača Rajteon, jer ova alpska država želi da osavremeni svoju PVO. U trci za novi PVO sistem kompanija Rajteon porazila je francusko-italijanski konzorcijum Eurosam.

Federalna vlada uverena je da su baš F-35 i Patriot PAC -3 najpogodniji za zaštitu stanovništva ove države od potenijalnog napada neprijatelja iz vazdušnog prostora.

Kako je saopšteno ukupni troškovi koji će biti izdvojeni za letelice iznose 5,7 milijardi švajcarskih franaka, što je ispod finansijske granice koja je zacrtana na 6 milijardi franaka. Ukupni operativni troškovi procenjeni su da će za 15 godina upotrebe ovig letelica iznosti 15,5 milijardi franka.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track