PRVI DAN I ODMAH SKANDAL Potpredsednik Evropske komisije odbio da se fotografiše sa Janšom
Foto: EPA

e baš neću

PRVI DAN I ODMAH SKANDAL Potpredsednik Evropske komisije odbio da se fotografiše sa Janšom

Planeta -

Prvog dana predsedavanja Savetom Evropske unije, slovenački premijer Janez Janša je napravio haos.

Slovenački premijer Janez Janša je prvog dana predsedanja Slovenije Savetom Evropske unije kritikovao socijaldemokrate na radnom sastanku s Evropskom komisijom na Brdu kod Kranja, nakon čega je potpredsednik Komisije Frans Timermans odbio da se slika za zajedničku fotografiju.

Janša je, kako se navodi, tokom sastanka sa Evropskom komisijom bez najave i van konteksta pokazao jednu fotografiju s nekoliko sudija i političara koji su bili obeleženi slovima "S&D" (Socijalisti i demokrate), kako se nazivaju socijaldemokrate u Evropskom parlamentu.

Na fotografiji se nalazila i slovenačka socijaldemokratska političarka i poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon.

Fotografija je, kako javlja austrijski konzervativni dnevnik Di Prese, pozivajući se na dva različita izvora u Komisiji i austrijskoj delegaciji, Janši trebalo da posluži kao ilustracija za njegovu tvrdnju da je slovenačko pravosuđe pod uticajem bivših komunističkih sudija i da prema tome nije nezavisno.

Nakon toga je holandski socijaldemokratski političar i potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans odbio da bude na fotografiji na kojoj je i Janša. On je rekao da je nezavisnost sudstva i poštovanje za izabrane zastupnike temelj načela pravne države bez kojih EU ne može funkcionisati.

Janša se, prilikom posete predsednice EK Ursule fon der Lajen žalio na podrivanje pravosuđa u Sloveniji od strane socijaldemokrata.

On je na sastanku sa predstavnicima EK pokazao fotografiju koja je, trebalo, da dokaže kako se levica infiltrira u pravosuđe, prenosi bečki dnevnik Standard.

Reagujući na to Timerman, inače holandski socijaldemokrata, odlučio je da bojkotuje tradicionalnu zajedničku fotografiju.

"Nisam mogao da stojim za istim podijumom sa premijerom Janšom nakon neprihvatljivog napada na dvoje sudija I socijaldemokratskih poslanika u Evrospkom parlamentu", rekao je Timermans nemačkom dnevniku Zidojče cajtung.

Kurir.rs/Tanjug/Index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja