ON JE LAGAO AMERE O SADAMOVOM ORUŽJU Smrt Donalda Ramsfelda izazvala buru na mrežama, pogotovo posle njegovog opisa kao VIZIONARA
Foto: EPA/Michael Reynolds

istina

ON JE LAGAO AMERE O SADAMOVOM ORUŽJU Smrt Donalda Ramsfelda izazvala buru na mrežama, pogotovo posle njegovog opisa kao VIZIONARA

Planeta -

Vest o smrti bivšeg kongresmena i ministra odbrane Donalda Ramsfelda ubrzo je privukla kritičare njegove uloge u ratu u Iraku, ali kada su mediji zvaničnika Bušovog doba opisali samo kao žrtvu okolnosti, situacija se zahuktala.

Vest o Ramsfeldovoj smrti objavljena je u sredu. Preminuo je 29. juna u Taosu, u Novom Meksiku, u 88. godini. U izjavi porodice pokojnog javnog zvaničnika kaže se da je "posvećen zemlji" i da prema porodici i prijateljima ima "nepokolebljivu ljubav".

Reakcije društvenih medija na Ramsfeldovu smrt nisu bile tako ljubazne, većina je ukazivala na njegovu posvećenost ratu u Iraku i njegovu integralnu ulogu u kontroverznom američkom "Ratu protiv terorizma" kao najgnusnija dela na javnim funkcijama. Ramsfeld je dva puta bio ministar odbrane, prvo u administraciji Džerarda Forda, a nedavno u administraciji Džordža V. Buša. Na kraju je dao ostavku 2006. godine nakon pojačanog nadzora nad njegovom ulogom kao zagovornika rata protiv terorizma, a posebno iračkog sukoba, koji su zvaničnici poput Ramsfelda prodali američkom narodu sugerirajući da u Bagdadu postoji oružje za masovno uništenje, što je dokazano pogrešno .

Nije iznenađenje da su mediji koji su pokušali da prikažu Ramsfeldovu karijeru u najpozitivnijem svetlu dobili trenutni odgovor. Obrve su se podigle kada je AP opisao Rumsfelda kao „dvostrukog ministra odbrane čija je reputacija veštog birokrate i vizionara moderne američke vojske bila ukaljana dugim i skupim ratom u Iraku“. To je AP-u donelo brzu reakciju kritičara, koji su optužili AP da je Ramsfelda pretvorio u "žrtvu" rata za koji se smatra glavnim arhitektom.

„Kad Donalda Ramsfelda opisuju kao„ vizionara “, muka mi je od toga. Taj čovek je bio ratni zločinac, ubica, imperijalista. On je odgovoran za smrt desetina hiljada i raseljavanje miliona “, tvitovala je muzičarka Laura Jansen.

„Ispostavilo se da je Donald Ramsfeld bio neverovatan „vizionar “pre nego što je izbio irački rat i„ zaprljao ga“. Sve vreme je bio stvarna žrtva rata u Iraku. Hvala, AP “, dodao je novinar Majkl Trejsi.

Čak je i u oproštajnoj izjavi kao ministar odbrane Ramsfeld branio irački rat, uprkos hiljadama mrtvih vojnika i civila - neki procenjuju da je tokom dugog rata bilo stotine hiljada smrtnih slučajeva povezanih s ratom - a gradovi su desetkovani bombama i racijama trupa. Ramsfeld je upozorio da bi se „slabost“ i „percepcija slabosti“ mogli smatrati „provokativnim“ u regionu.

Ramsfeld je ponovo branio rat u Iraku u svojim memoarima iz 2011. godine, rekavši da su hvatanje i pogubljenje Sadama Huseina učinili region "stabilnijim i sigurnijim", s čim se malo ljudi složilo dok je rat besneo i grupe kao što je Islamska država koristili su nestabilno stanje u regionu.

Kurir.rs/Logicno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track