KANADA KLJUČA, ALI NE OD TEMPERATURE: Posle ckrvi na red došli i spomenici! Srušene statue kraljice Viktorije i Elizabete II VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

GRAĐANI BESNI

KANADA KLJUČA, ALI NE OD TEMPERATURE: Posle ckrvi na red došli i spomenici! Srušene statue kraljice Viktorije i Elizabete II VIDEO

Planeta -

Otkrivanje neobeleženih grobova dece domorodaca potreslo je Kanadu i izvalo proteste, a sad se krenulo u rušenje spomneika. Na meti demonstranata našli su se spomenici britanskim kraljicama Viktroji i Elizabeti II, britanskom moreplovcu Džonu Kuku.

Sve je kako javljaju mediji počelo na Dan Kanade, kada se veliki broj građana okupio ispred parlamenta u Manitobi, gde je statua britanskekraljice Elizabete II bila prva na meti.

Slična situacija bila je i u Vinipegu, gde je takođe srušen spomenik Elizabeti II, a pored njenog spomenika srušena je i statua britanske kraljice Viktorije, koji je srušen, prevrnut na bok i išaran crvenim auto sprejom. Ovo obaranje zabeleženo je bilo video snimkom na kome se vidi poruka napisana na statui: „Jednom smo bili deca. Vratite ih kući “

Svi protesti organizovani su zbog otkrivanja mračnog nasleđa Kanade kada su u neobeleženim grobnicama otkrivene kosti stotine dece domorodačkog stanovištva, koja su ubijena po internatima koji su bili pod patronatom Katoličke crkve, a cilj kanadske vlade je bila asimilacija domordačkog stanovništva pre stvaranja kanadske konfederacije 1867. Deca su oduzimana porodicama i stavljana u internat kako bi se izbrisao njihov kulturni identitet i kako bi se ubrzala integracija.

Inače dan pre praznika Dana Kanade u Kamlopsu u Britanskoj Kolumbiji pronađene 182 neobeležene grobnice, dok je još 215 otkriveno prošlog meseca u drugoj školi u istom gradu. Prošle nedelje je pronađeno 751 grobno mesto u još jednoj školi u zapadnom Saskačevanu.

Svako otkriće podstaklo je negodovanje domaćih zajednica i drugih Kanađana, što je dovelo do poziva da se u potpunosti 'otkaže' patriotska proslava Dana Kanade.

Takođe i katoličke crkve širom Kanade suočile su se sa velikim brojem požara. Iako policija nije utvrdila motiv tih požare,pretpostavlja se da su povezani sa otkrićima grobnica dece.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track