OVO JE EMILIO, NAJSTARIJI MUŠKARAC NA SVETU: Uzgajivač trske iz Portorika pred 113. rođendan ušao u Ginisovu knjigu rekorda!
Foto: EPA / Guinness World Records

svaka čast

OVO JE EMILIO, NAJSTARIJI MUŠKARAC NA SVETU: Uzgajivač trske iz Portorika pred 113. rođendan ušao u Ginisovu knjigu rekorda!

Planeta -

Nekadašnji uzgajivač šećerne trske u Portoriku ušao je u Ginisvu knjigu rekorda kao najstariji živi muškarac na svetu, samo nekoliko nedelja uoči proslave svog 113. rođendana.

Emilio Flores Markez rođen je 8. avgusta 1908. u Karolini u Portoriku. U sredu, kada je kada je zvanično ušao u Ginisovu knjigu rekorda, bio star 112 godina i 326 dana.

Emilio Flores Markez
foto: EPA / Guinness World Records

Markez, drugo najstarije dete od njih 11 u familiji, tokom odrastanja bio je zadužen za mnoge kućne poslove i pomagao u brizi oko mlađih braće i sestara. Kao prvorođeni sin, takođe je pomagao na očevoj farmi šećerne trske. Od ranog detinjstva je zalivao biljke i tovario trsku u vagone za prevoz, piše CNN.

Kasnije je nastavio s uzgojem šećerne trske i tako je izdržavao svoju porodicu. Bio je u braku s Andreom Perez 75 godina, do njene smrti 2010. godine. Imali su četvoro dece. Emilio saada ima i petoro unučadi i petoro praunučadi.

Markez, koji je skoro potpuno izgubio sluh, ugradio je pejsmejker (srčani elektrostimulator) kada je imao 101 godinu. Sada je dobrog zdravlja.

Njegov prethodnik u rekordu kao najstariji muškarac bio je Rumun Dimitri Komanesku, koji je umro 27. juna 2020. u dobi od 111 godina i 219 dana.

Trenutno najstarija živa osoba na Zemlji je 118-godišnja Kane Takana, koja živi u staračkom domu u Japanu.

Kurir.rs / CNN, Foto: EPA / Guinness World Records

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track