VATRENA STIHIJA NA KIPRU POD KONTROLOM: Za dva dana odnela četiri života, uhapšen muškarac (67) zbog sumnje da je izazvao požar
Foto: Iakovos Hatzistavrou / AFP / Profimedia

najveći požar u istoriji zemlje

VATRENA STIHIJA NA KIPRU POD KONTROLOM: Za dva dana odnela četiri života, uhapšen muškarac (67) zbog sumnje da je izazvao požar

Planeta -

Veliki šumski požar na Kipru koji je za dva dana odneo četiri života, jutros je stavljen pod kontrolu, prenose kiparski mediji.

Požar je izbio u subotu u poslepodnevnim časovima u Arakapasu kod Limasola, a zbog snažnog vetra zahvatio je veliku površinu pokrivenu šumom i rastinjem. Vatra je progutala sve što joj se našlo na putu uključujući kuće i druge objekte, prenosi Sajprus mejl.

0619563205, požar, Kipar
foto: Iakovos Hatzistavrou / AFP / Profimedia

Stručnjaci kažu da je plamen za pet sati zahvatio osam kilometara i da se proširio na oblast veličine 55 kilometara.

Četiri osobe su poginule, a reč je o radnicima iz Egipta čija su ugljenisana tela u nedelju ujutru pronašle njihove kolege u obližnjoj jaruzi.

0619484915, Kipar, požar
foto: Iakovos Hatzistavrou / AFP / Profimedia

Zbog sumnje da je izazvao požar uhapšen je 67-ogodišnji muškarac koji je navodno palio strnjiku.

Vatrogasci su se istovremeno borili sa vatrenom stihijom na još dve lokacije u Limasolu i Nikoziji.

Tokom vikenda na gašenju požara bilo je angažovano više od 600 ljudi iz vatrogasne službe, civilne zaštite i drugih službi, a vatra je gašena vozilima, dronovima i helikopterima.

Više zemalja odazvalo se na poziv Kipra koji je apelovao na međunarodnu pomoć u suzbijanju požara koji zvaničnici opisuju kao najgori u istoriji zemlje.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja