LEGALIZACIJA MARIHUANE ILI NE? Lutanje Meksika u ratu protiv droge
Foto: Aleksandr Kondratov / Alamy / Alamy / Profimedia

umešao se i vrhovni sud

LEGALIZACIJA MARIHUANE ILI NE? Lutanje Meksika u ratu protiv droge

Planeta -

Odavno je planirana legalizacija posedovanja marihuane u Meksiku. No malo izborne kampanje, malo lobiranja, i političke elite do danas otežu donošenje takvog zakona. Sada se umešao Vrhovni sud.

Borba da se građanima dopusti uzgoj i uživanje marihuane u Meksiku prerasla je u večito obaranje ruku progresivnih i konzervativnih snaga. To se dešava u zemlji koja krvari u sukobima narko-kartela sa državom, novinarima i kritičarima.

U ponedeljak se uključio i Vrhovni sud Meksika koji je preglasavanjem – osam naprema tri – proglasio zabranju konzumiranja marihuane protivustavnom. Sud je naložio kongresu da legalizuje kanabis.

"Čak ni u Nemačkoj ili Velikoj Britaniji najviši sudovi nisu zauzeli tako jasan stav, rekavši da konzumiranje marihuane spada u pravo na slobodan razvoj ličnosti“, rekla je za Dojče vele Liza Sančez, direktorka organizacije "Ujedinjeni Meksiko protiv kriminala“, koja pozdravlja odluku suda.

No i kod nje strepnja sustiže nadu. Sančez se žali na "nekompetentnost poslanika".

"Političari još nisu razumeli temu ili ne žele da je razumeju, još uvek su na snazi brojni tabui", rekla je ona.

Razočarani predsednikom

Ovog proleća su lobisti iz privrede i vojske praktično stopirali gotov zakon o legalizaciji. Vlada šalje protivrečne signale.

Na osnovu odluke suda, građani sada mogu podneti zahtev za licencu Državnoj komisiji za zaštitu od zdravstvenih rizika i ta licenca im mora biti odobrena, što je do sada bila retkost. No nadalje će vladati neizvesnost. Jer, krivični zakonik i dalje predviđa kazne za proizvodnju, trgovinu ili posedovanje više od pet grama marihuane.

"Deo političke elite je konzervativan, uključujući i predsednika“, kaže Zara Snap, osnivačica Istraživačkog instituta za politiku prema drogama i mir.

"Oni se boje legalizacije i ne veruju u njene prednosti. Za nas, koji smo glasali za Pokret nacionalne obnove nadajući se progresivnoj agendi, ovo je malo razočaravajuće“, dodala je Snap.

Pomenuta stranka ima većinu u parlamentu, te Andresa Manuela Lopeza Obradora na funkciji predsednika države.

Podeljeno je i javno mnjenje. Prema anketi koju je u aprilu objavio list El Financiero, prvi put tesna većina od 52 odsto podržava legalizaciju kanabisa. No takve ankete iz godine u godinu pokazuju promene raspoloženja građana.

Aktivisti koji se zalažu za legalizaciju marihuane išli su pred sudove, i u poslednjih nekoliko godina izdejstvovali presude koje teraju zakonodavca da dela. Prema sudskim odlukama, zakon o legalizaciji morao je biti gotov do ovog aprila. Ali, u junu su u Meksiku bili regionalni i parlamentarni izbori, i nijedna partija nije na ovoj temi htela da prokocka glasove.

"Predsednik Lopez Obrador je javno priznao da je njegov kabinet posvađan oko ove teme i da je zato prikočen zakonodavni proces“, kaže Liza Sančez.

Ko će smeti da sadi?

Zakonski predlog iz Senata znatno je promenjen amandmanima u Donjem domu parlamenta, nakon intervencije iz više ministarstava, dodaje Zara Snap.

Prvobitni predlog je, kaže, bio socijalniji jer je predviđao licence za proizvodnju kanabisa za indigeno stanovništvo i seoske zajednice, kao i svakome za ličnu upotrebu. Iz Donjeg doma je pak izašao predlog zakona koji favorizuje komercijalne proizvođače.

Lopez Obrador i uticajne snage bezbednosti takođe su protiv legalizacije.

"Oni koriste krivično delo posedovanja droge kao prevenciju zločina“, kaže Sančez. Prema njenim rečima, nije retkost da policija osumnjičenim kriminalcima, protiv kojih nema dokaze, podmetne marihuanu kako bi ih poslala u zatvor.

Posle odluke Vrhovnog suda na potezu je opet Kongres.

"Ovo je velika šansa za Meksiko", kaže Snap, šansa da se promeni paradigma u odnosu prema drogama. Ona se nada da je to šansa i da se zaustavi krvoproliće.

Više od 275.000 Meksikanaca je umrlo nasilnom smrću od početka rata protiv droge pre petnaest godina.

Snap priželjkuje podršku iz Sjedinjenih Država. Iako je tamo 19 federalnih država već legalizovalo marihuanu, iz Vašingtona ni pod administracijom Džoa Bajdena nema ohrabrenja Meksiku da učini isto.

"Legalizacija marihuane nije čarobni štapić“, dodaje Zara Snap.

Ali, kaže, ozakonjenje ove supstance poboljšalo bi životne uslove najsiromašnijeg sveta u Meksiku, onih koji danas pate jer su kriminalizovani zbog posedovanja ili uzgoja kanabisa.

Kurir.rs/DW

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track