AMERIČKE TRUPE NAPUSTILE BAZU BAGRAM U AVGANISTANU U GLUVO DOBA NOĆI Nisu ni obavestili novog komandanta
Foto: EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

avganistanski vojnici beže u tadžikistan

AMERIČKE TRUPE NAPUSTILE BAZU BAGRAM U AVGANISTANU U GLUVO DOBA NOĆI Nisu ni obavestili novog komandanta

Planeta -

Nakon gotovo 20 godina američka vojska napustila je avio - bazu Bagram u Avganistanu, epicentru rata protiv talibana i al-Kaide. Baza će zvanično biti predata avganistanskoj vladi na svečanosti 3. jula.

Vojni zvaničnici su istakli da su trupe isključile struju i bukvalno su se ''iskrali'' neobavestivši novog komandanta baze, koji je otkrio na su oni napustili bazu nekoliko sati kasnije.

SAD su u petak objavile da su napustile Bagram, završavajući vojnu kampanju u Avganistanu uoči zvaničnog datuma završetka 11. septembra, koji je predsednik Džo Bajden najavio ranije ove godine.

-U 7 sata ujutro, shvatili smo da su oni već otišli, rekao je Gen Mir Asadulah Kohistani, novi komandant Bagrama.

Portparol američke vojske pukovnik Soni Ledžet osvrnuo se na izjavu objavljenu prošle nedelje u kojoj se kaže da su američke snage koordinisale odlazak iz različitih baza sa avganistanskim liderima.

SAD, Avganistan, vojska SAD
foto: andrew chittock / Alamy / Profimedia

U izjavi se navodi da je primopredaja mnogih baza bila u procesu ubrzo nakon što je predsednik Džo Bajden sredinom aprila objavio da Amerika povlači poslednje snage.

Ledžet je u izjavi rekao da su svoj odlazak koordinirali sa avganistanskim liderima, piše BBC.

General Kohistani ima pod komandom otprilike 3.000 vojnika – znatno manje od desetina hiljada američkih i savezničkih vojnika koji su nekada zauzimali vazdušnu bazu.

Oko 1.000 avganistanskih vojnika koji su se borili protiv Talibana na severu zemlje pobeglo je u ponedeljak preko granice sa Tadžikistanom, prema zvaničnicima, pobuđujući strah da vojska neće biti sposobna da zaustavi nalet ekstremista.

Tokom godina, baza u Bagramu prelazila je iz ruke jednih u ruke drugih.

Bagram, vojna baza, Avganistan
foto: EPA/JAWAD JALALI

U međuvremenu, u severnom Avganistanu, okrug za okrugom pali su pod vlast Talibane. Samo u poslednja dva dana stotine avganistanskih vojnika prebeglo je preko granice u Tadžikistan, umesto da se bore protiv pobunjenika. -U borbi je to ponekad jedan korak napred, a jedan korak nazad, rekao je Kohistani.

Prethodnih nekoliko nedelja došlo je do eskalacije nasilja na severu Avganistana, gde su Talibani zauzeli veliki broj okruga.

Talibanska ofanziva poklopila se sa povlačenjem NATO snaga iz Avganistana posle 20 godina.

Avganistan, milicija, talibani
foto: EPA-EFE/JALIL REZAYEE

Najveći deo stranih trupa napustio je Avganistan znatno pre zacrtanog roka u septembra.

Kohistani je rekao da su SAD iza sebe ostavile 3,5 miliona raznih stvari, a sve ih je razvrstala odlazeća vojska. Uključuju desetine hiljada flaša vode, energetskih pića i vojnih gotovih jela, piše Gardijan.

Kohistani je rekao da su SAD takođe ostavile malo oružje i municiju za njih, ali da su odlazeće trupe sa sobom ponele teško oružje.

-Samo u jednoj noći, zbog načina na koji su otišli, srušili su sve dobro što su tokom 20 godina uradili, rekao je jedan avganistanski vojnik.

U roku od 20 minuta od odlaska SAD-a trupa u petak, isključena je struja i baza je potonula u mrak, rekao je Abdul Rauf, vojnik koji je takođe služio u talibanskim uporištima provincija Helmand i Kandahar.

Iznenadni mrak bio je poput signala pljačkašima, rekao je. Ušli su sa severa, probijajući prvu barijeru, pretresajući zgrade, utovarujući sve što su stigli, dodao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track