TERORISTI NA METI ROBOTA: Izrael u Gazi na Hamasu uspešno testirao revolucionarnu tehniku VIDEO
Foto: Profimedia, AP/Felipe Dana

veštačka inteligencija

TERORISTI NA METI ROBOTA: Izrael u Gazi na Hamasu uspešno testirao revolucionarnu tehniku VIDEO

Planeta -

Izrael je rasporedio prvi roj bespilotnih letelica u svetu u borbi s robotima koji traže teroriste Hamasa ljudske pomoći.

Drojevi rojeva korišćeni su za gađanje Hamasa nakon što su militanti počeli da ispaljuju rakete u zemlju nakon protesta Palestinaca u maju, izveštava Nju Sajentist.

Rezultirajući jedanaestodnevni sukob ubio je 256 ljudi u Gazi i 13 u Izraelu usred tvrdnji da je više od 4.300 raketa ušlo u gradove i gradove potonjeg.

Izraelska vojska je uzvratila vazdušnim udarima i artiljerijom, ali nije rasporedila kopnene snage u borbi sa teroristima, izvestio je San.

Dronovima je ranije upravljao jedan operater koji "leti" letelicom iz udaljene baze.

Upotreba rojeva bespilotnih letelica pod kontrolom AI izazvala je strah da će roboti u budućnosti biti korišćeni za vršenje ratnih zločina.

Arthur Holland iz Instituta Ujedinjenih nacija za istraživanje razoružanja rekao je da "ako budu potvrđeni, sigurno će predstavljati korak u postepenom rastu autonomije i kola mašina u mašinu u ratovanju".

Roj bespilotnih letelica dizajniran je tako da njegove mašine mogu da donose odluke među sobom i nastave dalje čak i ako se neke izgube tokom misije.

Nekoliko drugih zemalja, uključujući UK, Rusiju, Sjedinjene Države i Kinu radilo je na njima.

Izraelske odbrambene snage koriste AI i superkompjutere da bi identifikovale lokacije Hamasovih aktivnosti i planirale štrajkove za uklanjanje bilo koje strateške prednosti.

Kaže se da je jedinica 8200 obaveštajnog korpusa ID razvila algoritme koji koriste geografske, signalne i ljudske obaveštajne podatke za identifikaciju ovih strateških tačaka udara.

ID nije potvrdio nikakve specifičnosti autonomnog napada rojem na ciljeve Hamasa.

Ali Human Rights Vatch vodi kampanju pod nazivom Stop ubojitim robotima.

"Postoje ozbiljne sumnje da bi potpuno autonomno oružje moglo ispuniti međunarodne standarde humanitarnog prava," kaže se u njemu.

Tu spadaju "pravila razlikovanja, proporcionalnosti i vojne potrebe, dok bi ona ugrožavala osnovno pravo na život i načelo ljudskog dostojanstva".

Prema Forbesu, emisije bespilotnih letjelica imaju centralni računar na zemlji koji prati svaki pojedini dron i kreće ih sve uglas.

Kretanje dronova diktirano je u složenoj i detaljnoj verziji kontrole vazdušnog saobraćaja koja osigurava da se ne sruše - s tim što pojedinačni dronovi ne učestvuju u procesu donošenja odluka.

Studija američke vojske iz 2018. godine sugerisala je da bi rojenje napadačkim bespilotnim letelicama učinilo smrtonosnim najmanje 50%, dok bi gubici od odbrambene vatre smanjili za 50%.

"Trutovi mogu koordinirati izbor cilja, prilaz ili drugi napadni ugao. Na primer, u ‘svesmernom napadu’ rojeći dronovi pogađaju metu iz brojnih uglova ", rekao je analitičar Zak Kallenborn.

Poverenica za istraživanje u Odeljenju za nekonvencionalno oružje i tehnologiju pri Nacionalnom konzorcijumu za proučavanje terorizma i odgovora na terorizam dodala je: "Komunikacija bi takođe omogućila bespilotnim letelicama da dele informacije o ciljnim lokacijama i koriste ih za vođenje napada."

Prirodni prikazi rojenja odvijaju se velikom brzinom, sa daleko većom koordinacijom od svetlosnih emisija dronova.

Šuškajući, desetine hiljada čvoraka izvršavaju složene akrobacije, radeći zajedno prirodno kao deo istog organizma.

Ali za razliku od rojeva u prirodi koji se sastoje od jedne vrste životinja - roj trutova može sadržati različite vrste koji rade zajedno, sa specijalizovanim ulogama senzora, napadača, mamaca ili komunikatora.

Kurir.rs/Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track