PROTAŠEVIČEV POVRATAK U ŽIVOT NA INTERNETU: Beloruski novinar iz kućnog pritvora objavio snimak sa svog novog Tvitera VIDEO
Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

opozicionar

PROTAŠEVIČEV POVRATAK U ŽIVOT NA INTERNETU: Beloruski novinar iz kućnog pritvora objavio snimak sa svog novog Tvitera VIDEO

Planeta -

Opozicioni novinar Roman Protaševič vratio se u internet svet objavivši snimak za svoje pristalice sa novog naloga na društvenim mrežama.

U videu postavljenom u sredu na Tviter, Protaševič je rekao da se "polako vraća u život na internetu“ i da će odgovarati na pitanja sledbenika što je brže moguće. Njegov prethodni nalog je, kako kaže, bio blokiran. U nizu naknadnih tvitova otkrio je da je trenutno u kućnom pritvoru "ne u Minsku, već u privatnoj kući van grada“, zajedno sa svojom devojkom.

Protaševič i njegova partnerka, ruska državljanka Sofija Sapega, privedeni su kada im je naloženo da avionom kompanije Rajaner slete u belorusku prestonicu dok su putovali iz Grčke u Litvaniju u kojoj su živeli. Zvaničnici su upozorili pilote da su dobili dojavu da je u avionu bomba zbog čega je avion prizemljen.

Ovaj događaj je izazvaao diplomatsko negodovanje, kada su političari EU taj potez označili kao "pirateriju koju sponzoriše država" i uveli nove sankcije. Odgovarajući jednoj komentatorki koja je kazala da joj je ovaj incident stvorio strah od letenja, Protaševič je rekao: "I ja takođe sada imam aerofobiju".

Roman Protaševič, Sofija Sapega
foto: Printscreen Twitter/Profimedia

Postoje bojazni da bivšeg urednika poljskog Telegram kanala Neksta koriste u javne svrhe u Minsku. Prošlog meseca državna televizija emitovala je intervju u kojem je Protaševič u suzama "priznao“ niz navoda. Članovi beloruske opozicije, čiji su lideri sada uglavnom izvan zemlje ili u zatvoru, označili su snimak kao "talački video", dok su drugi gledaoci primetili vidljive povrede na njegovim zglobovima.

Roman Protaševič
foto: Printscreen/ONT

Beloruska vlada je ranije optuživana za izvlačenje priznanja mučenjem, a londonska grupa za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešnal kaže da su beloruske vlasti koristile fizički bol i prinudu da bi zastrašile svoje protivnike i diskreditovale pritvorenike.

Aleksandar Lukašenko
foto: EPA / MAXIM GUCHEK / POOL

Jedna od optužbi sa kojom se Protaševič suočava je da je pomagao u organizaciji uličnih protesta nakon što je Aleksandar Lukašenko proglasio pobedu na predsedničkim izborima prošlog leta. Opozicija i mnogi međunarodni posmatrači kažu da je glasanje bilo narušeno nepravilnostima i namešteno u Lukašenkovu korist.

Posle toga desetine hiljada ljudi izašlo je na ulice pozivajući na novo glasanje. Vlasti su, međutim, više puta primenile suzavac protiv učesnika protesta i započele kampanju masovnih hapšenja usmerenih na one koji se protive vladi.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track