U OBLIKU GALAKSIJA: Naučnici uz pomoć kosmologije otkrili misteriozni šablon po kome su poređane hiljade srednjevekovnih grobnica
Foto: Eric Lafforgue / AFP / Profimedia

tajna

U OBLIKU GALAKSIJA: Naučnici uz pomoć kosmologije otkrili misteriozni šablon po kome su poređane hiljade srednjevekovnih grobnica

Planeta -

Arheolozi su, uz pomoć metoda koji se koristi u kosmologiji, uspeli da dešifruju neobilan položaj hiljada grobnica u istočnom Sudanu. Ispostavilo se da su organizovane kao mini galaksije.

Istraživači sa Univerza Napulj i Sudanske nacionalne korporacije za antikvitete i muzeje su uz pomoć satelitskih slika otkrili više od 10.000 grobnica iz različitih vremenskih epoha u krugu od 1600 kvadratnih milja oko Kasale.

Uz pomoć Nejman-Skot Klaster modela, koji je razvijen da bi se proučavali prostorni šabloni zvezda, arheolozi su istražili topografiju regiona i došli do uzbudljivog zaključka.

Naime, grobnice su raspoređene u vidu galaksija sa tajnim "roditeljskim" grobnicama oko kojih "kruže" druge, poput sunca i planeta koje kruže oko njega.

Sudan, grobnice, galaksija
foto: PLOS.ORG

Zna se da u Kasali postoje brojne pogrebne humke i grobnice, od drevnih, relativno jednostavnih kamenih mogila koje se zovu "tumuli" i koje se bile široko rasprostranjene u afričkoj praistoriji i istoriji do islamskih kupolastih mauzoleja "kubea".

Iako je jasno da su grobnice pravile generacije i generacije i da predstavljaju različite kulture, njihova udaljenost i manjak istorijskih podataka otežavali su davanje bilo kakvog konteksta ovoj impozantnoj grupi pogrebnih spomenika.

"Našli smo se pred izazovom kako da intepretiramo stvaranje pogrebnog pejzaža bez gotovo ijednog tradicionalnog arheološkog podatka, ali smo imali dovoljno podataka za hipotezu o postojanju kompleksnih procesa na regionalnoj i lokalnoj skali", rekao je za Live Science glavni autor studije, Stefano Konstanco, doktorant arheologije sa Univerziteta Napulj.

"Viđeno golim okom bilo je jasno da su klasteri grobnica uslovljeni okolinom, ali je njihov raspored u prostoru ukazivao i na dublje značenje", dodao je on.

Istraživači su bili iznenađeni kada su pronašli više od 10.000 pogrebnih mesta na prostoru od nekih 4000 kvadratnih kilometara koji je uključivao i planinu Džebel Maman, navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu PLOS ONE.

Sudan, grobnice
foto: PLOS.ORG

Aranžman pogrebnih struktura ukazuje na to da one nisu nasumično poređane, već da postoji šablon po kome su postavljane. Modeli napravljeni na osnovu snimaka pokazali su da islamske grobnice kriju nekoliko podklastera koji se okreču oko "roditeljske" grobnice koja je centar svega.

U Kasali, pustinjskom regionu na granici sa Eritrejom, žive nomadi naroda Beja, najmanje dve hiljade godina. Veruje se da su klasteri grobnica porodična/plemenska groblja Beja naroda, naveo je tim.

Konstancov tim sada planira da utvrdi da li grobnice predstavljaju pogrebne prakse Beja ili su rezultat prisustva nekih drugih grupa u regionu tokom milenijuma. Takođe će se ispitivati ko je sahranjen u "roditeljskim" grobnicama i zašto su one toliko izuzetne.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track