IZBORI U BUGARSKOJ: Blaga prednost Borisova, ali nedovoljna za formiranje vlade
Foto: EPA/ VASSIL DONEV

odlazi bojko?

IZBORI U BUGARSKOJ: Blaga prednost Borisova, ali nedovoljna za formiranje vlade

Planeta -

Partija desnog centra GERB, koju predvodi bivši premijer Bojko Borisov, osvojila je 23,9 odsto glasova na jučerašnjim parlamentarnim izborima, pokazuju podaci sa 95 odsto birališta

Nova, antiestablišment stranka Postoji ovakva država (ITN), koju predvodi TV voditelj Slavi Trifonov, vrlo je blizu GERB-u i osvojila je 23,7 procenata glasova birača u Bugarskoj.

Socijalisti su osvojili 13,6 odsto, a partija Turaka MRF 10,6 procenata glasova.

Demokratska Bugarska dobila je 12,6 procenata, dok je grupacija Ustani, mafija napolje! dobila pet odsto. Pretpostavlja se da će te dve grupacije napraviti koaliciju sa ITN-om, preneo je Rojters.

Konačni rezultati izbora u Bugarskoj očekuju se u četvrtak.

Ovakvi rezultati drugih izbora u Bugarskoj od aprila odražavaju duboke podele koje postoje u najsiromašnijoj državi Evropske unije, navodi britanska agencija.

Posle višegodišnje vladavine Borisova, mnogi su se okrenuli ITN-u i manjim strankama u nadi da će se one izboriti protiv široko rasprostranjene korupcije i krive Borisova (62), bivšeg telohranitelja i vatrogasca, da žmuri pred ili čak i podržava moćne oligarhe.

Njegov GERB se, međutim, okoristio odlukom Borisova da izgradi preko potrebne nove puteve i poveća plate a istovremeno održi fiskalnu stabilnost zemlje.

Sa ovako malom razlikom, pobednih izbora može da se promeni ali čak i ako zvanične brojke potvrde pobegu GERB-a, šanse da formira vladajuću koaliciju koja bi trebalo da zameni prelaznu administraciju nakon neuspešnih izbora održanih u aprilu, su nepostojeće, smatraju eksperti i posmatrači.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja