Najnovije vesti

JOŠ JEDAN REKORD, JOŠ JEDNA ATRAKCIJA: Dubai otvara najdublji bazen na svetu koji je deo podvodnog grada FOTO, VIDEO
Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP / Profimedia

prestolonaslednik bio jedan od prvih posetilaca

JOŠ JEDAN REKORD, JOŠ JEDNA ATRAKCIJA: Dubai otvara najdublji bazen na svetu koji je deo podvodnog grada FOTO, VIDEO

Planeta

Dubai je već poznat kao dom najvišeg nebodera i najvećeg tržnog centra na svetu, a sada će otvoriti vrata još jedne atrakcije koja ruši rekorde - najdubljeg bazena na svetu!

Zapanjujuće dubine od čak 60 metara, bazen koji je deo nove Deep Dive Dubai atrakcije (atrakcija "dubokog zaranjanja" u Dubaiju, Dip Dajv Dubai), ukrao je rekord Poljskoj koja može da se pohvali bazenom dubine oko 45 metara.

Najdublji bazen na svetu ispunjen je sa 14 miliona litara sveže vode, što je količina koja bi bila dovoljna da napuni 6 olimpijskih bazena i najmanje 4 puta je veći od bilo kog bazena na svetu. Ginis ga je nagradio titulom "najdubljeg bazena na svetu za ronjenje" 27. juna.

Objekat je za sada otvoren samo na poziv, ali će biti otvoren za javnost kasnije ove godine. Prestolonaslednik Dubaija šeik Hamdan bin Mohamed bin Rašid Al Maktum, pasionirani ronilac, bio je jedan od prvih posetilaca i svoje iskustvo podelio je na društvenim mrežama.

Temperatura vode održava se na 30 stepeni Celzijusovih, ugodnoj temperaturi za nošenje tankog odela za plivanje ili kupaćeg kostima.

Potopljeni grad i podvodni filmski studio

Zatvoreni bazen smešten je u strukturi u obliku ostrige, površine 1.500 kvadratnih metara, u čast istoriji Ujedinjenih Arapskih Emirata kao nacije koja je poznata po sakupljanju bisera.

Ipak, najveća zvezda ove atrakcije je verovatno podvodni grad bazena. Ronioci mogu da istražuju "napuštene" potopljene gradske stanove.Unutar bazena ugrađeni su vrhunski sistemi osvetljenja i ozvučenja koji stvaraju različite atmosfere.

Bazen je ujedno i studio za podvodni film - najveći te vrste u regionu. U blizini objekta nalazi se soba za uređivanje medija.

Dip Dajv Dubai nudi kurseve i za početnike u ronjenju i za sertifikovane ronioce. Ronioci takođe mogu sami da istraže bazen i podvodni grad nakon obilaska sa jednim od ronilačkih vodiča na lokaciji.

1 / 10 Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP / Profimedia

Oko bazena je instalirano oko 56 kamera kako bi se obezbedila sigurnost ronioca u svakom uglu. Takođe ima najnapredniju hiperbaričnu komoru u regionu - kapaciteta 12 ljudi - u slučaju nužde.

"Postoji tek nekoliko ronilačkih bazena na svetu koji su duboki, ali ovaj je toliko zanimljiviji od svih“, rekao je direktor kompanije Dip Dajv Dubai Džarod Jablonski za CNN.

"Nije samo najdublji i najveći, već ga efekat potopljenog grada čini novim svetskim poretkom. Postoji toliko mnogo stvari da zaista nije fer nazvati to bazenom".

Ne posećujte vrh Burdž Kalife odmah nakon Dip Dajv Dubai

Ronilački kompleks takođe ima restoran opremljen velikim prozorima i TV ekranima, omogućavajući onima koji ne rone da gledaju one koji rone sa kopna.

A u slučaju da zaboravite koliko je dubok bazen, Dip Dajv Dubai je na svojoj veb stranici objavio obaveštenje za one koji planiraju da nakon bazena posete čuveni Burdž Kalifa.

"Ne posećujte vrh nebodera nakon ronjenja", piše u obaveštenju.

"Posle bilo kog zarona preporučuje se da sačekate 18-24 sata pre nego što se popnete više od 300 metara. Međutim, ne postoji rizik od ronjenja nakon što ste posetili najvišu zgradu na svetu".

Kurir.rs/CNN

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track