Najnovije vesti

Dodik: Federacijom BiH protiv Srba i RS
Foto: Glas Srpske

Dodik: Federacijom BiH protiv Srba i RS

Planeta
00:00h
Federacija BiH nefunkcionisanjem uspela da "zarobi celu BiH" što pokazuje njena nespremnost da preživi, a pogotovo da obezbedi svoj evropski put, što najviše košta RS.

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je sada jasno da je formiranje Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) bilo motivisano stvaranjem vojnog saveza protiv Srba i Republike Srpske (RS).

Dodik, koji je sinoć u Trebinju prisustvovao obeležavanju pravoslavnog praznika Preobraženje Gospodnje, kazao je da je Federacija BiH nefunkcionisanjem uspela da "zarobi celu BiH" što pokazuje njena nespremnost da preživi, a pogotovo da obezbedi svoj evropski put, što najviše košta RS.

Prema njegovim rečima, RS ima institucionalni i svaki drugi kapacitet da prilagodi svoje zakonodavstvo evropskom i spremna je da ubrzano ide ka Evropi. On, međutim, naglašava da to nije dovoljno, jer je EU opredijeljena da prati celu BiH.

"Pokazuje se da je to jedna pogrešna odluka koju će Evropa morati da dovede u pitanje ili da je posmatra na savim drugi način. Nije pravedno prema RS, koja može da ispuni sve tražene reforme u njenom okviru, da bude kažnjena na tom evropskom putu", istakao je Dodik, a prenela Srna.

Predsednik RS je poručio da bi oni, koji su sposobniji i spremniji, trebalo da budu brže primani i nagrađivani, a ne da čekaju one koji to nisu kao što je FBiH.

Dodik je ponovio da je FBiH u permanenetnoj krizi i ne pokazuje sposobnost da preživi, već prouzrokuje sistemske probleme u celoj BiH.

"Ranije su se problemi nastojali rešiti tako što se ta kriza iz FBiH generalizovala i prenosila na nivo BiH, tražeći promene nekih ustavnih aranžmana", istakao je Dodik.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...