OVE ZLATNE RIBICE NE ISPUNJAVAJU ŽELJE: U Minesoti nađeni DŽINOVSKI ljubimci u jezeru, a znak su velike nevolje! FOTO
Foto: Twitter / City of Burnsville

uništvaju ekosisteme

OVE ZLATNE RIBICE NE ISPUNJAVAJU ŽELJE: U Minesoti nađeni DŽINOVSKI ljubimci u jezeru, a znak su velike nevolje! FOTO

Planeta -

Grad Brnsvil u američkoj državi Minesoti morao da zamoli građane da svoje "neželjene" kućne ljubimce ne puštaju u divljinu naročito nakon pojave džinovskih zlatnih ribica u lokalnom jezeru.

Kako su naveli uz fotografije, uobičajeni kućni ljubimci mogu da porastu daleko veći u divljini, a srazmerno tome i da izazovu daleko veće probleme i poremećaje u ekosistemima.

Na fotografijama se vide "monstrumi zlatne ribice" ulovljene tokom istraživanja jezera Keler. Kako se navodi, one mogu dovesti do opadanja kvaliteta vode narušavanjem sedimenta i uništavanjem vodenih biljaka.

"Molimo vas, ne puštajte svoje ljubimce u ribnjake i jezera!“ stoji u objavi grada na Tviteru.

U Minesoti su zlatne ribice inače označene kao invazivna vrsta, što znači da je nezakonito njihovo puštanje u javne vode.

Zlatna ribica koja se drži u kućnom akvarijumu obično naraste na oko 5 cm, ali kada se nađu u javnim vodama, prema stručnjacima za divlji svet, one mogu postati daleko veće teško ih je ukloniti. Kako navode, brzo se razmnožavaju i postaju dominantne u odnosu na domaće vrste.

zlatne ribice, džinovske zlatne ribice
foto: Twitter / City of Burnsville

Stručnjaci za zaštitu divljeg sveta suočili su se sa sličnim problemom u obližnjem okrugu Karver gde su iz potoka u oktobru prošle godine uklonili oko 50.000 zlatnih ribica.

Isti problerm pojavljuje se širom sveta. U Nemačkoj je 2017. godine, gradsko veće Minhena saopštila da su jata zlatnih ribica dovele do izgladnjivanja drugih vrsta u jezerima.

Džinovske zlatne ribice pronađene su i u divljim vodama Velike Britanije. Britanski tinejdžer je 2010. iz jezera u Dorsetu izvukao zlatnu ribicu tešku 16 kilograma.

Kurir.rs / BBC, Foto: Twitter / City of Burnsville

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track