ZAKUVAVA SE U TEKSASU: Demokratski poslanici pobegli u Vašington, guverner im preti hapšenjem kada se vrate VIDEO
Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

opasno

ZAKUVAVA SE U TEKSASU: Demokratski poslanici pobegli u Vašington, guverner im preti hapšenjem kada se vrate VIDEO

Planeta -

Na desetine članova predstavničkog doma Teksasa otputovalo je u ponedeljak u Vašingtonu pokušaju da razbiju kvorum u kongresu Teksasa. Zakonodavci su izdali zajedničku izjavu u kojoj su izjavili da posebno protestuju protiv zakona o reformi glasanja koji podržavaju republikanci i koji delimično nastoji da poboljša ograničenja glasanja putem pošte i zabrani glasanje.

Budući da je nestalo 57 demokratskih predstavnika, Predstavnički dom Teksasa brzo je utvrdio da mu nedostaje dvotrećinski kvorum potreban za glasanje o određenim brojevima zakona koje podržavaju poslanici GOP-a, uključujući i zakon o reformi glasanja nazvan „Predlog zakona 3“.

Ubrzo nakon toga, republikanski predstavnik iz Teksasa Vi Metkalf, predsednik Odbora za administraciju teksaškog doma, objavio je "poziv Doma", koji je prošao sa 76-4 glasa. Četiri protivljena glasa došla su od preostalih demokrata u kongresu Teksasa.

Metkalf je potom zatražio glasanje kako bi se pronašlo i potencijalno uhapsilo 57 poslanika koji su u ponedeljak otputovali u DC.

"Pripadnicima, vojnom naredniku i oficirima koje je on imenovao naloženo je da pošalju sve odsutne čije prisustvo nije opravdano radi osiguranja i održavanja njihovog prisustva - po nalogu za hapšenje, ako je potrebno“, rekao je on.

Stvar je prošla sa još 76-4 glasa.

Glasanje je usledilo nekoliko sati nakon što je guverner Teksasa Greg Abot (R) rekao da zakonodavci koji su putovali u glavni grad te države "na račun poreskih obveznika" moraju da budu "spremni da to urade duže od godine.

"Čim se vrate u saveznu državu Teksas, biće uhapšeni, biće kabine u unutrašnjosti teksaškog Kapitola dok ne završe posao", upozorio je u intervjuu u ponedeljak uživo za lokalnu poslovnu kuću KVUE. "Svi koji imaju posao moraju se pojaviti da rade taj posao, baš kao i vaši gledaoci koji to gledaju trenutno. Predstavnici država imaju istu odgovornost." Uprkos pretnjama republikanaca iz Teksasa, uključujući i guvernera države, ostaje da se vidi šta se može učiniti pojedincima izvan njihove nadležnosti.

Demokratska predstavnica Teksasa Džesmin Kroket izjavila je u utorak za CNN da će ona i njene kolege biti zadržane u najgorem.

"Znam zakon, a i guverner ga poznaje ... Ja sam advokat krivične odbrane i shvatam da nisam počinio krivično delo, pa ne mogu biti uhapšen. Najviše što bi se moglo dogoditi da li bih mogao da budem pritvoren “, rekla je. "I nije guverner taj koji donosi tu odluku, već predsednik doma." „Ne brinem se zbog pretnje da ću biti uhapšena“, naglasila je Kroketova.

Demokratski predstavnik Teksasa Džejms Talariko izdao je sopstvenu "izjavu na društvenim mrežama", podsmevajući se Abotovom obećanju da će uhapsiti poslanike.

Poslanici demokratskog Teksasa obavezali su se da će ostati van Teksasa do 6. avgusta, kraja tekuće posebne zakonodavne sednice. Moguće je da će Abot sazvati još jedno posebno zasedanje.

U izjavi od ponedeljka, poslanici su priznali da "žive po pozajmljenom vremenu u Teksasu" i da im je potreban Kongres da donese "Zakon o ljudima", koji poziva na nacionalnu primenu istog dana, automatske registracije birača. Takođe se teži uslovnom vraćanju glasačkih prava prestupnika i ograničavanju gerrimanderinga.

"Danas su demokrati iz teksaške kuće jedinstveni u našoj odluci da prekinu kvorum i odbiju da puste zakonodavstvo predvođeno republikancima kroz opasne zakone koji bi pogazili slobodu glasa Teksašana", navodi se u zajedničkoj izjavi poslanika.

Američki predsednik Džo Bajden održao je u utorak govor u znak podrške Zakonu za narod i sličnom državnom zakonu kojim se želi proširiti pristup glasača glasačkim kutijama.

Kurir.rs/Sputnjik International

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track