OPTUŽENA ČETVORICA IRANACA ZA POKUŠAJ OTMICE! NOVINARKA U ŠOKU: Ne mogu da verujem da nisam sigurna ni u Americi
Foto: Jemal Countess / AFP / Profimedia

masih alinejad je otvoreno kritikovala iran

OPTUŽENA ČETVORICA IRANACA ZA POKUŠAJ OTMICE! NOVINARKA U ŠOKU: Ne mogu da verujem da nisam sigurna ni u Americi

Planeta -

Američki tužitelji optužili su četvoricu Iranaca, za koje se tvrdi da su obaveštajci u Teheranu, za planiranje otmice njujorške novinarke i aktivistkinje za ljudska prava koja kritikuje Iran, navodi Rojters prema optužnici Ministarstva pravosuđa otpečaćene u utorak.

Poslednjih godina iranski obavještajci su prevarili brojne strane aktiviste i naveli ih da otputuju na odredišta gde bi potom bili oteti i poslati nazad u Iran, saopštile su američke vlasti.

Iako optužnica nije imenovala metu otmice, Rojters je potvrdio kako je riječ o iransko-američkoj novinarki Masih Alinejad, koja je dala svoj doprinos vladinom "Glasu Amerike" (servis na persijskom jeziku) i koja izveštava o pitanju ljudskih prava u Iranu.

Na upit Rojtersa da potvrdi da je Alinejad meta otmice, Ministarstvo pravosuđa odbilo je da komentariše.

Ali Alinejad, koju je ta agencija kontaktirala telefonom nakon podizanja optužnice, rekla je kako je šokirana. Izjavila je kako je sarađivala sa FBI-jem otkako joj se agencija obratila pre osam meseci sa fotografijama koje su napravili optuženi.

-Pokazali su mi da je Islamska Republika došla jako blizu, rekla je.

Četvorica Iranaca unajmili su privatne istražitelje pod lažnim izgovorom da motre na novinarku u Bruklinu, snimajući njenu porodicu i dom u sklopu plana za njenu otmicu, tvrde tužitelji.

Četvorica optuženih planirala su ''nasilno da odvedu žrtvu u Iran, gde bi sudbina žrtve u najboljem slučaju bila neizvesna'', rekla je državna tužiteljka za južni okrug Njujorka Odri Straus.

Iranski operativci unajmili su privatne istražitelje na Menhetnu da nadziru Alinejadu i njenu porodicu, tvrdeći da je ona nestala osoba iz Dubaija koja je pobegla iz zemlje kako bi izbegla plaćanje duga, naveli su tužitelji.

Tužitelji su rekli kako su iranski operativci istražili kako bi mogli tajno da je povedu iz Njujorka na brzom brodu koji ide prema Karakasu.

Iran je tu operaciju protiv novinarke izrežirao sa ''namerom da namame našu građanku natrag u Iran kao osvetu za slobodu izražavanja'', rekao je pomoćnik direktora Alan E. Koler iz protivobaveštajnog odeljenja FBI-ja.

Iranski obaveštajci su 2019. godine namamili Rolaha Zama, novinara koji živi u Francuskoj, da ode iz zemlje. Zarobili su ga te ga kasnije pogubili u Iranu pod optužbom za pobunu, rekli su tužitelji.

Predstavnici misije Irana pri UN-u nisu bili dostupni za komentar.

Alinejad je rekla kako je Iran razbesnila davanjem publiciteta ženama u Iranu koje protestuju protiv zakona koji zahtevaju da se pokrije glava, kao i izveštajima o Irancima ubijenim u demonstracijama 2019. godine.

Alinejad je rekla kako su iranski operativci više puta pokušali da je namame u Tursku uz pretnje i obećanja da će se sastati sa porodicom, rekla je.

Agenti FBI-ja upozorili su Alinejadu ranije ove godine da Iran planira da je otme pa su je sa suprugom selili u niz sigurnih kuća dok su istraživali slučaj. Rekla je kako joj se još uvek vrti od čitanja optužnice.

-Ne mogu da verujem da nisam sigurna ni u Americi, rekla je.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track