U IRANU POKRENUTA APLIKACIJA ZA PRONALAŽENJE BRAČNOG PARTNERA Ima stroga pravila i ovako funkcioniše
Foto: Morteza Nikoubazl/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

koristi veštačku inteligenciju

U IRANU POKRENUTA APLIKACIJA ZA PRONALAŽENJE BRAČNOG PARTNERA Ima stroga pravila i ovako funkcioniše

Planeta -

Iran je pokrenuo aplikaciju za upoznavanje kako bi olakšao sklapanje brakova u ovoj zemlji, gde raste stopa razvoda, a natalitet opada.

Aplikaciju Hamdan, što znači pratilac na persijskom, pokrenulo je telo koje je deo Islamske propagandne organizacije.

Aplikacija koristi veštačku inteligenciju za pronalaženje podudaranja između dvoje ljudi, samo je za neženje koji traže brak i samo jednu ženu.

Aplikacije za upoznavanje su popularne u Iranu, ali odsad će samo Hamdan da bude legalna, prenosi BBC.

Iranski zakon takođe inkriminiše seksualne odnose pre venčanja.

Kako se navodi na sajtu Hamdana, korisnici će morati da potvrde svoj identitet i da se podvrgnu psihološkom testu pre nego što počnu da traže partnera.

Kada se pronađu dve osobe, aplikacija upoznaje porodice u prisustvu savetnika, koji će par ''pratiti'' četiri godine nakon venčanja.

Šef tebijskog Instituta za kulturu, koji je razvio Hamdan, rekao je da će aplikacija stvoriti zdrave porodice u vreme kada su porodične vrednosti ugrožene od "đavola" i iranskih neprijatelja.

Između mata i decembra 2020. godine u Iranu su se sklopila 307.300 brakova, dok je razvoda bilo 99.600. Godine 2008. bio je jedan razvod na osam venčanja, podaci su Nacionalne organizacije za civilnu registraciju.

Iranska populacija je porasla za 1,29 odsto u 2020. godini. Više od polovine iranske populacije je ispod 35 godina, ali Vlada upozorava da ako se nešto ne preduzme mogli bi u narednih 30 godina da postanu zemlja sa najstarijim stanovništvom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja