IZGUBLJENA BUDUĆNOST: Hiljade dece tavori u sirijskim pritvornim centrima i moglo bi da provede ceo život u zatvoru VIDEO
Foto: Printscreen/BBC

rat protiv islamske države

IZGUBLJENA BUDUĆNOST: Hiljade dece tavori u sirijskim pritvornim centrima i moglo bi da provede ceo život u zatvoru VIDEO

Planeta -

Hiljade strande dece, među kojima su i britanska, moglo bi da provede ceo život zatvoreno u kampovima i logorima na severoistoku Sirije.

Istraga BBC-a je pokazala da su deca-stranci, čiji su roditelji podržavali Islamsku državu, prebačena u dečje domove i zatvore u Siriji.

Kurdske vlasti koje vode ove institucije kažu da ne mogu da se izbore sa toliko dece, što terorističke ćelije Islamske države koriste kako bi regrutovali i radikalizovali decu staru i po osam godina.

U severoistočnoj Siriji, od pada Islamske države hiljade dece zarobljeno je u pritvornim centrima.

U kampu Al Rodž, gotovo sva su stranci, deca čiji su roditelji podržavali Islamsku državu. Među njima ima i britanske dece. Britanija je kući vratila svega šačicu dece iz Sirije i to mahom siročad.

Neke zemlje su navele da će preuzeti decu pod uslovom da njihove majke ostanu zatvorene u Siriji.

BBC je intervjuisao jednu Britanku koja je bila udata za ID borca koji je poginuo. Onda se udala za drugog, koji je takođe stradao. Želi da se njena deca vrate kući, ali ne sama.

Kaže da su joj deca sve i da bi joj srce bilo slomljeno ako bi ona otišla negde bez nje, makar to bilo i u Britaniju. Kaže i da bi njena deca bila skrhana.

Na komentar novinara da je reč o njihovoj bezbednosti, ona odgovara: Da, znam, ali su ona bila dovojena od svega. Ceo život im je bekstvo, kao da se stalno trudimo da preživimo.

Kaže da ne može da se odvoji od svoje dece ni po cenu toga da deca zauvek ostanu zatvorena u kampu.

Mnoga deca su preživela užase a neki od njih su ostali bez jednog ili oba roditeklja i suočena su sa neizvesnom budućnošču potpuno sama.

U jednom sirijskom rehabilitacionom centru smešteni su dečaci stari 12 do 17 godina iz celog sveta. Uslovi su bolji nego u kampovima, ali su dečaci i dalje u zatvoru.

13-godišnji "Ahmed" je tu smešten. Rano detinjstvo je proveo u Londonu i Pakistanu. Majka je povela njega i njegovu braću i sestre u Siriju gde su se pridružili Islamskoj državi.

Posle smrti braće, sestara i majke u bombaškim napadima i borbi za ISIS, on želi da se vrati kući.

Problem je što, kada dečaci napune 18, ako ih zemlje porekla ne preuzmu, prebacuju ih u zatvor za odrasle gde će ostati do kraja života.

Najveći kamp u zemlji je Al Hol sa 60.000 ljudi i mnogo dece. Humanitarne organizacije i kurski zvaničnici kažu da je situacija u kampu katastrofalna i da ženama i deci ističe vreme i da treba da se vrate kući.

Jer dokle god tu ima žena i dece, Islamska država je prisutna da regrutuje, uređuje, teroriše.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track