NEMCI BEŽE IZ KATOLIČKE CRKVE Predsednik Biskupske konferencije: Mnogi su izgubili veru u Crkvu i žele da pošalju signal izlaskom
Ilustracija, Foto: Profimedia

opasno

NEMCI BEŽE IZ KATOLIČKE CRKVE Predsednik Biskupske konferencije: Mnogi su izgubili veru u Crkvu i žele da pošalju signal izlaskom

Planeta -

Prošle godine je preko 440.000 vernika napustilo jednu od dve najveće nemačke hrišćanske zajednice, protestantsku i katoličku, prema godišnjim statistikama Nemačke biskupske konferencije i Nemačke protestantske crkve, objavljeno je danas.

Prema statistikama Nemačke biskupske konferencije, 221.000 vernika napustilo je Nemačku katoličku crkvu. Među protestantima je taj broj iznosio 220.000.

Iako postoji veliki broj vernika koji su okrenuli leđa crkvenim institucijama i izašli iz crkvenih evidencija, Nemačka biskupska konferencija ističe da ih je manje nego godinu dana ranije.

„Broj izlazaka se smanjio za 18,8 odsto u poređenju sa 2019. godinom“, navodi se u saopštenju Episkopske konferencije. Te godine, zbog čestih skandala vezanih za pedofiliju u Crkvi, katoličku crkvu napustilo je rekordnih 273.000 vernika.

Godine 2020. broj vernika koji redovno idu u crkvu opao je sa 9,1 na 5,9 odsto, što je, uprkos činjenici da misa nikada nije bila zabranjena, povezano sa restriktivnim merama zbog pandemije koronavirusa.

Predsednik Nemačke biskupske konferencije Georg Baecing nazvao je statistiku "ogledalom" onoga što se dešavalo u zajednicama tokom pandemije.

Istovremeno je pomenuo "duboku strepnju" vernika zbog događaja koji su potresli Katoličku crkvu.

"Mnogi su izgubili veru u Crkvu i žele da pošalju signal izlaskom", rekao je Baetzing.

U protestantskoj crkvi polovina broja krštenja Protestantsku crkvu u Nemačkoj takođe je napustilo 18 odsto manje vernika nego 2019. godine, ali je 2020. godine istovremeno zabeleženo upola manje krštenja nego godinu dana ranije.

Prihodi su takođe opali za 5,4 odsto na 5,63 milijarde evra.

Dve najveće nemačke crkve u Nemačkoj finansiraju se, između ostalog, crkvenim porezom koji plaćaju svi poreski obveznici registrovani kao vernici.

"Svaki izlazak iz Crkve nas zabrinjava i tera nas da se zapitamo šta možemo učiniti da ubedimo ljude u značenje pripadnosti Crkvi", rekao je Hajnrih Bedford-Strom, predsednik Saveta Protestantske crkve Nemačke.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track