CENA PRAVA SITNICA Kuća BEZ TOALETA na Novom Zelandu prodata za 2 miliona dolara FOTO
Foto: Aleksei Antropov / Alamy / Alamy / Profimedia

nekretnina je stara oko 100 godina

CENA PRAVA SITNICA Kuća BEZ TOALETA na Novom Zelandu prodata za 2 miliona dolara FOTO

Planeta -

Skoro 100 godina stara kuća, bez toaleta i kupatila, u poluruiniranom stanju sa zaraslom baštom, u novozelandskoj prestonici Okland prodata je za 2 miliona dolara.

Ni činjenice da nema toalet, da joj nedostaju zidovi i da je plac potpuno zarastao, nisu smetale da se drvena kuća u ulici Ariki, u naselju Grej Lin, novozelandske prestonice, proda na aukciji za 2,075 miliona dolara, a početna cena je bila 1,75 miliona.

Gradski savet za nekretnine procenio je vrednost na 1,65 miliona dolara, kao i da će u renoviranje morati da bude uloženo oko 200.000 dolara.

Agencija ''Barfut i Tompson'' reklamirala je kuću kao ''čisto platno'' sa velikim potencijalom, kojem je hitno potrebna pažnja.

Posed je u gradskom katastru zaveden kao zona za jednu kuću, što znači da se na njemu ne mogu graditi nikakvi veći stambeni objekti.

Ta činjenica je u velikoj meri uticala na vrednost jer su takvi posedi veoma traženi.

Tržište nekretnina na Novom Zelendu je prosto eksplodiralo poslednjih godina. Prosečna cena kuće u toj pacifičkoj državi je 943.000 dolara, što je rast od neverovatnih 22 odsto u odnosu na jun prošle godine.

Situacija je još gora u Oklandu, gde je prosečna cena kuće 1,5 miliona dolara, a u naselju Grej Lin 1,6 miliona.

Kurir.rs/Gardijan/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track