SAVEZNICI Angela Merkel u poslednjoj poseti Beloj kući resetuje odnose Nemačke i SAD!
Foto: EPA/ Doug Mills / POOL, EPA / STEFFI LOOS / POOL

VEČERA SA BAJDENOM

SAVEZNICI Angela Merkel u poslednjoj poseti Beloj kući resetuje odnose Nemačke i SAD!

Planeta -

Merkelova i Džozef Bajden obnavljaju dobre odnose između Amerike i Nemačke koji su poljuljani tokom vladavine Donalda Trampa

Nemačka kancelarka Angela Merkel, posle nepunih 16 godina na vlasti, otputovala je danas u svoju poslednju posetu Sjedinjenim Američkim Državama i Beloj kući, gde će se sastati sa predsednikom Džozefom Bajdenom. Merkelova je prvi lider neke od država članica Evropske unije koga je Bajden primio od dolaska na vlast, što dovoljno govori o važnosti ovog susreta.

Mnogo tema za razgovor

Kako prenose brojni mediji, dvoje lidera na stolu tokom susreta ima mnogo tema za razgovor, od bezbednosne situacije u Avganistanu, borbe protiv pandemije koronavirusa, trgovinskih nesuglasica, pa sve do izgradnje gasovoda "Severni tok 2" između Nemačke i Rusije.

Sporne tačke između SAD i Nemačke

- Zahtev SAD (tokom Trampove vladavine) da Nemačka izdvaja dva odsto BDP za NATO

- Izgradnja gasovoda "Severni tok 2" između Rusije i Nemačke

- Blag stav Berlina prema Ruskoj aneksiji Krima i neprekidanje izgradnje gasovoda

- SAD traže od članica EU da kupuju američki gas, koji je skuplji od ruskog

- Berlin ima blaži stav prema Teheranu i iranskom programu razvoja nuklearne energije

- Vašington i Berlin se ne slažu ni oko trgovinskih nesuglasica sa Kinom

- Iz nemačke perspektive ovo će biti radna, a ne protokolarna poseta. Očigledno je da smo proteklih nekoliko godina imali brojne nesuglasice u bilateralnim odnosima. Čitav fokus biće na pitanjima o kojima se nismo složili. Ponekad se saveznici posmatraju kao neprijatelji - rekao je za CBS visoki nemački zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman. Nemačka, koja ima najjaču ekonomiju u EU, našla se na udaru SAD pod vođstvom Donalda Trampa nedugo po njegovom dolasku na vlast. On je javno kritikovao Merkelovu jer nije ispunila dogovor iz 2014. o izdvajanju dva odsto BDP za NATO. - Normalno je da imamo nesuglasice jer imamo potpuno različite polazne tačke, perspektivu, kao i interese. Razlikujemo se i u veličini, moći i nismo podjednako ranjivi - dodao je nemački zvaničnik. Trampovu devizu "Amerika na prvom mestu" Bajden je preimenovao u "Amerika se vratila". Poseta Merkelove dolazi nepuna tri meseca uoči parlamentarnih izbora u Nemačkoj (26. septembar), ona je već najavila da se neće više kandidovati za kancelarku i da se povlači, čime je njen uticaj oslabio u zemlji i inostranstvu.

Počasni doktorat

Prema protokolu, Merkelova je imala radni doručak sa potpredsednicom Kamalom Haris, nakon čega će se sastati u četiri oka sa Bajdenom, koji će joj kasnije prirediti večeru u Beloj kući.

0621693647, Angela Merkel, Kamala Haris
foto: Samuel Corum - Pool via CNP / AFP / Profimedia

Bilo je predviđeno i da kancelarka dobije počasni doktorat Škole naprednih međunarodnih studija na univerzitetu "Džons Hopkins".

Odnosi sa predsednicima SAD

Džordž Buš mlađi

Posle Gerharda Šredera u Angeli dobio saradnika... Džordž Buš mlađi
Posle Gerharda Šredera u Angeli dobio saradnika... Džordž Buš mlađifoto: EPA/ALYSSA POINTER

Toplina posle Gerharda Šredera

Merkelova je nasledila Gerharda Šredera, koji se sukobljavao sa Džordžom Bušom mlađim oko invazije na Irak i rata protiv Sadama Huseina. - Atmosfera među njima dvojicom je bila otrovna - rekla je jednom prilikom Kondoliza Rajs, tadašnja državna sekretarka. - Okrenuli smo novi list - rekao je Buš posle njihovog prvog susreta 2006.

Barak Obama

Imao odlične odnose sa kancelarkom... Barak Obama
Imao odlične odnose sa kancelarkom... Barak Obamafoto: Profimedia/Alex Edelman/AFP

Blisko partnerstvo za obe strane

Jedno od poslednjih putovanja u inostranstvo Barak Obama je pre dolaska Trampa na vlast imao upravu u Berlin, gde se sastao sa Merkelovom. - Ona je izvanredan partner - rekao je Obama u novembru 2016. za kancelarku i pohvalio njen integritet, istinitost i promišljenost. Njihov odnos je evoluirao od strogo poslovnog do vrlo bliskog.

Donald Tramp

Potpuni zaokret u Vašingtonu... Donald Tramp, bivši predsednik SAD
Potpuni zaokret u Vašingtonu... Donald Tramp, bivši predsednik SADfoto: Profimedia / Niall Carson

Zaokret za punih 180 stepeni

Kada je Merkelova došla u Belu kuću u martu 2017, nekoliko meseci po dolasku Trampa na vlast, pružila mu je ruku da se rukuju zbog fotografisanja. Tramp je to bez razmišljanja odbio, a taj susret i čitav odnos dvoje lidera najbolje opisuju fotografije sa konferencije za štampu, na kojoj Merkelova deluje uplašeno, iznenađeno i razočarano.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track