NEMAČKA FORMIRALA SVEMIRSKU KOMANDU Ministarka odbrane: Naprave u kosmosu su kritična infrastruktura koja se mora obezbediti
Foto: Profimedia

Bundesver

NEMAČKA FORMIRALA SVEMIRSKU KOMANDU Ministarka odbrane: Naprave u kosmosu su kritična infrastruktura koja se mora obezbediti

Planeta -

Nemački Bundesver formirao je "svemirsku komandu" koja bi zvanično trebalo da se bavi zaštitom nemačkih satelita.

Neki u tome vide ulazak Nemačke u trku u svemirskom naoružanju koja navodno već traje, piše Dojče vele (DW).

Više od decenije sateliti COMSATBw-1 i COMSATBw-2 kruže svemirom, na 36.000 kilometara od Zemlje, oko Ekvatora. Dva satelita nemačke armije prate rotaciju planete i omogućavaju Bundesveru da komunicira bezbedan od prisluškivanja. Vojska ima ukupno šest takvih satelita u orbiti.

"Od tih satelita odlučujuće zavise obaveštajna sposobnost Bundesvera, navigacija i komunikacija u našim oružanim snagama", kaže nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer.

Naprave u kosmosu su, kaže, "kritična infrastruktura" koja se mora obezbediti.

Sada bi taj zadatak trebalo da preuzme "svemirska komanda" Bundesvera, koju je ministarka svečano otvorila u utorak u Uedemu, na krajnjem zapadu zemlje. Tu od prošle godine postoji "svemirsko skladište".

Za razliku od američke Space Force, nemački vojnici zaduženi za kosmos neće imati zaseban rod vojske već su podređeni avijaciji. Iz provincije na zapadu Nemačke oni bi trebalo da nadgledaju potencijalne pretnje, ali i opasan svemirski otpad, a obezbeđivaće i satelite za civilnu upotrebu.

Trebalo bi da ova jedinica bude u stanju da ukloni opremu iz opasnih zona ili da je štiti elektromagnetnim talasima, rekla je ministarka.

Anegret Kramp-Karenbauer
foto: AP / Michael Sohn

"Za Nemačku su operacije u kosmosu uvek defanzivne operacije", dodala je Kramp-Karenbauer.

Za razliku od demohrišćanske političarke, neki u opoziciji u ovom potezu vide opasnosti.

"Realnije je da ovim počinje uključivanje Bundesvera u vojno korišćenje svemira", kaže Tobijas Pfliger, poslanik Levice koji se bavi odbrambenom politikom.

"Bundesver želi da se uključi u nove vojne dimenzije konflikata", kaže on.

Prema viziji ovog političara, oružani sukobi više ne prete samo na kopnu, vodi, ispod vode ili u vazduhu, nego i u svemiru.

"Svemirska komanda je pogrešna i opasna budalaština", kaže Pfliger.

Maks Mucler, stručnjak za naoružavanje u bonskom centru BICH koji se bavi promocijom mira, ne ide tako daleko u svojim ocenama, ali kaže da "moderno ratovanje zavisi od ovih tehnologija".

"Ko ima satelite, taj je ranjiv u svemiru jer oni mogu biti uništeni", kaže Mucler za DW.

Ukoliko iz toga proizađe zaključak da je potrebno oružjem braniti svemir, brzo može doći do trke u naoružanju, smatra Mucler.

"Kada se napravi iskorak i kaže da svemir mora da se naoruža, onda kreće opasna spirala", upozorava Mucler.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track