Najnovije vesti

OVO NIJE NOVO NORMALNO: Oglasila se Greta Tunberg povodom poplava u Evropi, kritikovala vlast i političare
Foto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

problem klimatskih promena

OVO NIJE NOVO NORMALNO: Oglasila se Greta Tunberg povodom poplava u Evropi, kritikovala vlast i političare

Planeta

Greta Tunberg, aktivistkinja za zaštitu životne sredine oglasila se na svom Fejsbuk profilu povodom katastrofalnih poplava koje su pogodile zapadni deo Evrope.

Mlada aktivistkinja upozorila je kako ovo nije "novo normalno" i da ukoliko se ne budemo bavili problemom klimatskih promena, nećemo moći da zaustavimo klimatsku krizu.

"Smrtonosne vrućine, poplave, oluje, šumski požari, suše, propadanje useva... Ovo nije "novo normalno"", napisala je Greta.

Ona je upozorila kako se nalazimo na samom početku klimatske i ekološke opasnosti te kako će ekstremni vremenski događaji postati sve češća pojava.

"Nakon nedavnih katastrofalnih događaja, posebno u zapadnoj Evropi, čini se da svi govore o klimatskim vanrednim situacijama, i to s pravom. Ali čim se ove tragedije završe, najverovatnije ćemo to zaboraviti i nastaviti dalje kao pre", rekla je Tunberg.

Ona je dodala da, "ako krizu ne budemo stalno tretirali kao krizu i tako se njome bavili, nećemo moći da je zaustavimo".

1 / 10 Foto: BORIS ROESSLER / AFP / Profimedia

Kritikovala je vlast i političare kazavši kako sada pokušavaju da se ponašaju odgovorno, "govoreći puno lepih reči".

"Čini se da svi zaboravljaju da su oni odgovorni za to što nas vode ka nekoliko stepeni toplijoj i destabilizovanoj planeti. Moje misli su sa svima pogođenim ovim događajima", zaključila je Tunberg.

Ona je podelila i nekoliko fotografija poplava u zapadnoj Evropi i šumskih požara.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track