IZ GVANTANAMA PREBAČEN PRVI ZATVORENIK OD BAJDENOVOG DOLASKA: Marokanac Abdul robijao u zalivu 19 godina, bez optužnice!
Foto: AP / Shelby Sullivan-Bennis, Profimedia / Friedrich Stark

uhapšen u avganistanu

IZ GVANTANAMA PREBAČEN PRVI ZATVORENIK OD BAJDENOVOG DOLASKA: Marokanac Abdul robijao u zalivu 19 godina, bez optužnice!

Planeta -

Pentagon je saopštio danas da je prebacio jednog zatvorenika iz američkog vojnog zatvora u zalivu Gvantanamo u Maroko, što je prvi takav slučaj repatrijacije tokom administracije američkog predsednika Džoa Bajdena.

Reč je o Abdulu Latifu Nasiru, čija je repatrijacija u matičnu zemlju Maroko odobrena još 2016. godine, pod uslovom da se osigura bezbednost i humano postupanje, navodi se u saopštenju Pentagona dostavljenom Tanjugu.

Protiv njega nikad nije podignuta optužnica, a u zatvoru u Gvantanamu je proveo oko 19 godina nakoh hapšenja u Avganistanu krajem 2001. godine. Američka vojska je tvrdila da je u Avganistan doša zbog "džihada" i da je tamo prošao vojnu ili terorističku obuku,

Sa ovim je broj zatvorenika u Gvantanamu smanjen na 39.

"Cilj američkog predsednika Džozefa Bajdena je da zatvori američki vojni zatvor u zalivu Gvantanamo", izjavila je danas portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Zatvor je uspostavljen za smeštaj stranih državljana osumnjičenih nakon napada na Njujork i Vašington izvedenih 11. septembra 2001. godine, preneo je Rojters. On je, međutim, postao simbol preteranog američkog rata protiv terorizma zbog oštrih metoda ispitivanja za koje kritičari kažu da predstavljaju mučenje, navela je agencija.

Kurir.rs / Tanjug, RT AP / Shelby Sullivan-Bennis, Profimedia / Friedrich Stark

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track