NOVI SUHOJ JE TOLIKO MOĆAN DA SU I PUTINA PUSTILI PRVO DA VIRNE: Ovaj ruski stelt lovac sa pravom nosi naziv ŠAH-MAT VIDEO
Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK

oružje

NOVI SUHOJ JE TOLIKO MOĆAN DA SU I PUTINA PUSTILI PRVO DA VIRNE: Ovaj ruski stelt lovac sa pravom nosi naziv ŠAH-MAT VIDEO

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin dobio je priliku da vidi novi stelt borbeni avion sledeće generacije nazvan "Šah-mat" (Checkmate) uoči zvaničnog predstavljanja kasnije tokom dana.

Novi stelt lovac Sukoj trebao bi biti izložen na aeromitingu u blizini Moskve u utorak, a Putin je prvi imao priliku da ga vidi, rekli su iz kompanije Rostek.

"Šef državne korporacije Rostek Sergej Čemezov i generalni direktor Ujedinjene avionske korporacije Jurij Sljusar pokazali su Putinu novi borbeni avion "Šah-mat", kaže se u izjavi Rosteka.

Letelica se držala u hangaru s natpisom "Šah-mat" velikim belim slovima na engleskom, izjavio je fotograf AFP-a na izložbi.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK

Rostec opisuje letelicu kao petu generaciju lakog jednomotornog borbenog aviona koji uključuje "inovativna rešenja", uključujući veštačku inteligenciju.

Ali avion neće obavljati nikakve letove, rekao je portparol Rosteca za AFP.

Putin je pohvalio rusku vazduhoplovnu industriju otvarajući avio-salon MAKS ranije u utorak.

"Ruska avijacija ima veliki potencijal za razvoj, a naša avionska industrija nastavlja da stvara nove konkurentne letelice", rekao je Putin.

Putin je ulaganje u vojsku i razvoj novog naoružanja postavio kao prioritet tokom svoje dve decenije vladavine.

Rusija se pohvalila razvojem nekoliko oružja koja zaobilaze postojeće odbrambene sisteme, uključujući interkontinentalne rakete Sarmat i krstareće rakete Burevestnik.

Kurir.rs/Moscow Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track