HAITI DOBIO NOVOG PREMIJERA: Arijel Enri preuzeo ulogu lidera, nasledio krizu i siromaštvo
Foto: Valerie Baeriswyl / AFP / Profimedia

ZEMLJA BEZAKONJA

HAITI DOBIO NOVOG PREMIJERA: Arijel Enri preuzeo ulogu lidera, nasledio krizu i siromaštvo

Planeta -

Vlada Haitija je zvanično imenovala Arijela Enrija za premijera, skoro dve nedelje nakon ubistva predsednika Žovenela Moiza u političkoj zaveri koja, po svemu sudeći ima korene daleko izvan granica ove karipske države.

Tokom ceremonije u glavnom gradu Port-O-Prensu Enri je juče preuzeo ulogu lidera ove najsiromašnije nacije zapadne hemisfere, a svoj inauguracioni govor započeo je minutom ćutanja u čast ubijenog predsednika.

Haiti se bori sa bezakonjem koje generišu nasilne bande, a Enri je izjavio da želi da stvori uslove da što veći broj ljudi glasa na izborima koji su zakazani za septembar, prenosi Rojters.

0622414813, Klod Džozef, Haiti
foto: Valerie Baeriswyl / AFP / Profimedia

"Vreme je za jedinstvo i stabilnost", poručio je Enri, a sada već bivši premijer Klod Džozef ocenio je da bi Enrijevo imenovanje trebalo da olakša izbore koji su poslednji put na Haitiju održani 2016. godine i upozorio je na težak zadatak koji mu predstoji.

"Nasledili ste situaciju koju karakterišu odsustvo predsednika koji bi vam služio kao štit, politička kriza bez presedana u istoriji naše zemlje, galopirajuća nesigurnost, teška i nesigurna ekonomska situacija", rekao je Džozef.

0622415077, Haiti, odavanje počasti, ceremonija, Žovenel Moiz
foto: Valerie Baeriswyl / AFP / Profimedia

Svečano imenovanje u utorak održalo se dok je počinjalo službeno odavanje počasti Moizu koga je usred noći 7. jula ubila grupa stranih, uvežbanih ubica, većinom plaćenika iz Kolumbije.

Arijela Enrija, 71-godišnjeg neurohirurga, predsednik Moiz dva dana pre ubistva imenovao je premijerom, ali zbog događaja nije do sada položio zakletvu.

0622415389, Haiti, Žovenel Moiz, odavanje počasti, ceremonija
foto: Valerie Baeriswyl / AFP / Profimedia

Klod Džozef, koji je vodio Haiti kao premijer od ubistva predsednika Žovenela Moiza, složio se da odstupi sa dužnosti i preda vlast Arijelu Enriju koga je podržala međunarodna zajednica.

Enri i Džozef su naglasili da vlada treba da uspostavi red i sigurnost, kao i da radi na jačanju ekonomije uništene kriminalom i pandemijom korona virusa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track