ZA SVE SU KRIVI STADION I GRAĐEVINSKI PROJEKTI NA OBALI: Kultni engleski grad izbačen sa Unescove liste svetske baštine
Foto: Ethel Davis / robertharding / Profimedia

ne praštaju tržni centar

ZA SVE SU KRIVI STADION I GRAĐEVINSKI PROJEKTI NA OBALI: Kultni engleski grad izbačen sa Unescove liste svetske baštine

Planeta -

Liverpulu je oduzet status zaštićenog lokaliteta svetske baštine nakon što je komitet UN ocenio da su građevinski radovi na dokovima grada srozali njegovu vrednost.

Kako piše BBC, odluka je doneta posle tajnog glasanja odbora Unescoa na sastanku u Kini.

Unesco je rekao da su građevinski radovi, koji uključuju izgradnju novog stadiona fudbalskog kluba Everton, naneli ozbiljnu štetu istorijskom jezgru grada.

Gradonačelnica Liverpula Džoen Anderson je odluku opisala kao "neshvatljivu", navevši da grad nikada nije bio u boljem stanju jer su mogli da koriste stotine miliona funti investicija u renoviranje i sređivanje zgrada i javnih prostora.

Ona je navela da će gradske vlasti sada proučiti da li mogu da se žale na odluku donetu "deset godina pošto je Unesko poslednji put posetio grad".

Liverpul je tako postao tek treće mesto u istoriji koje je izgubilo status zaštićenog lokaliteta svetske baštine otkako je popis prvi put predstavljen 1978. godine. Preostala dva su arapsko svetište Oriks u Omanu 2007. godine i dolina Drezden Elbe u Nemačkoj 2009. godine.

Grad je titulu dobio 2004. godine i time je priznat njegov istorijski i arhitektonski značaj, ali i istorija Liverpula kao velikog trgovinskog centra Britanskog carstva.

Tada, Liverpul nije imao ogromni tržni centar, niti je bilo priče o novom stadionu na obali. Ljudi su u grad dolazili nesvesni njegovog statusa, već da bi posetili grad Bitlsa, fudbala, hrane i istorije.

Zvaničnici sada, međutim, strahuju da će im oduzimanje statusa naškoditi.

Odluka Unescoa nije bila neočekivana. Komitet za svetsku baštinu je u izveštaju u junu upozorio da je izgradnja na gradskim dokovima rezultirala "nepovratnim gubitkom atributa" grada, a naročito projekat Liverpulske vode i novi stadion Evertona koji se gradi na doku Bramli Mur.

Gotovo 30 osoba iz sveta politike, fudbala i akademske zajednice potpisalo je tada otvoreno pismo objavljeno u Tajmsu u kojem su pozvali Unesko da gradu ne oduzme status svetske baštine, ali gradski oci generalno nisu pokazali nikakvo interesovanje da se podrobnije pozabave pritužbama iz UN-a.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track