SKANDAL U PERUU: Zaraženima od koronavirusa naplaćivali krevete u bolnici, od cifre će vam se zavrteti u glavi
Foto: Profimedia

strašno

SKANDAL U PERUU: Zaraženima od koronavirusa naplaćivali krevete u bolnici, od cifre će vam se zavrteti u glavi

Planeta -

Peruanska policija saopštila je da je uhapsila kriminalnu grupu koja je pacijentima obolelim od koronavirusa u državoj bolnici naplaćivala krevet 21.000 dolara!

Tužilštvo je saopptilo da je uhapšeno devet osoba, uključujući i administratore bolnice "Giljermo Alemnara Irigojen" u Limi, piše Rojters.

Prevara je otkrivena nakon što je brat jednog pacijenta podneo žalbu policiji zbog naplate kreveta i intenzivne nege 20.783 dolara. Ministar zdravlja Oskar Ugarte rekao je novinarima da su vlasti odmah reagovale. "To je totalno neodgovorno. Ne možemo da pregovaramo sa životima ljudi", rekao je on..

Korupcionaški skandali u vreme pandemije već su uzdrmali vrh vlasti u Peruu kada se saznalo da su neki najviši zvaničnici dobijali "VIP" vakcinacije nakon čega su ministri zdravlja i ministri spoljnih poslova podneli ostavke. Bolnica koja je umešana u skandal pruža besplatnu negu i ima kapacitet od 80 kreveta na intenzivnoj nezi.

Na vrhuncu pandemije, mnogi pacijenti su plaćali ogromne sume privatnim klinikama jer je državni zdravstveni sistem bio pred kolapsom. Situacija se vremenom poboljšala, iako su mesta u bolnici i dalje "tražena roba" u ovoj latinoameričkoj zemlji.

Broj smrtnih slučajeva u Peruu utrostričio se krajem maja i zemlja je sada "lider" po broju umrlih na 100.000 stanovnika.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track