Najnovije vesti

PRAVNI DEBI: Rusija podnela prvu međudržavnu tužbu Evropskom sudu za ljudska prava
Foto: Profimedia

moskva protiv kijeva

PRAVNI DEBI: Rusija podnela prvu međudržavnu tužbu Evropskom sudu za ljudska prava

Planeta

Rusija je podnela prvu međudržavnu žalbu Evropskom sudu za ljudska prava, u kojoj optužuje Ukrajinu za kršenje Konvencije Saveta Evrope o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

U saopštenju ruskog tužilaštva precizirano je da se žalba odnosi na događaje koji su usledili nakon "nasilne smene vlasti u Ukrajini u februaru 2014. godine", poput blokiranja dostave pijaće vode Krimu, restrikcije prava nacionalnih i jezičkih manjina, zabrane ruskih emitera, prenosi Sputnik.

Žalba se odnosi na glavne grupe kršenja - odgovornost ukrajinskih vlasti za smrt civilnog stanovništva, nezakonito lišavanje slobode i represijuuklj učujući i onu koja se dogodila na Trgu nezavisnosti u Kijevu, Majdanu, i u Domu Sindikata u Odesi 2014. godine, kao i u Donbasu tokom takozvane "antiterorističke operacije", pojašnjeno je u dokumentu.

Moskva optužuje Kijev i za smrt i narušavanje zdravlja ljudi, kao i uništavanje imovine tokom granatiranja susedne ruske teritorije, za gušenje slobode govora i progon neistomišljenika, uključujući političare i novinare, za diskriminaciju ruskojezičnog stanovništva i istiskivanje ruskog jezika, kao i za diskriminisanje ruskih kompanija i preduzetnika.

Kako se navodi u dokumentu, Ukrajina je optužena i za onemogućavanje stanovnika jugoistoka Ukrajine da učestvuju na izborima, za blokadu vodosnabdevanja Krima, napade na ruska diplomatska, konzularna i druga predstavništva, za pad malezijskog aviona MH17 do čega je došlo, jer Ukrajina nije zatvorila vazdušni prostor iznad zone borbenih dejstava.

Rusija je, kako se navodi, iznela 33 ovih i sličnih primedbi i zahteva Ukrajini u periodu od 2015. do 2020. i ni na jedan od njih nije odgovoreno.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja