Najnovije vesti

SEKSUALNO ZLOSTAVLJAO, UCENJIVAO I ŽIGOSAO DEVOJKE: Vođa zloglasne sekte Kit Ranijer sad mora da im plati 3,46 MILIONA dolara!
Foto: Youtube prtscr / Keith Raniere Conversations

osnivač neksiuma

SEKSUALNO ZLOSTAVLJAO, UCENJIVAO I ŽIGOSAO DEVOJKE: Vođa zloglasne sekte Kit Ranijer sad mora da im plati 3,46 MILIONA dolara!

Planeta

Vođa zloglasne sekte Neksium (Nxivm) Kit Ranijer moraće, prema presudi saveznog sudije, da plati 3,46 miliona dolara odštete za 21 žrtvu njegovog reketiranja, trgovine seksom i prinudnih krivičnih dela.

Ranijer se na saslušanju pojavio putem video linka iz saveznog zatvora u Arizoni, gde izdržava kaznu od 120 godina, osuđen je za optužbe, uključujući reketiranje, 2019. godine.

Nosio je belu masku i tamnozelenu zatvorsku uniformu, a na sudu je rekao da još nije video vladin podnesak za saslušanje o naknadi štete u utorak, delom zbog ograničenja u vezi sa dokumentima, a delom zbog toga što je angažovao novi pravni tim.

"Ne znam ko su žrtve. Ne znam šta traže", rekao je Ranijer.

On je je optužen da je, u okviru navodnog programa za samopomoć NXIVM, stvorio tajnu žensku grupu poznatu kao DOS, čiji su članice bile "robovi" i "gospodari".

Iako to mnoge nisu znale, Ranijer je bio na čelu grupe, a žene su često navođene da imaju seks sa njim ili da mu šalju svoje seksualno eksplicitne fotografije.

Neke od žrtava su čak bile žigosane njegovim inicijalima žaračem u predelu prepona ili karlice. Mnoge od žrtava su bile prisiljene da mu budu na raspolaganju ubilo koje doba, i od njih se tražilo da izvršavaju određene zadatke ili da učestvuju u „vežbama za pripravnost“.

Kit Ranijer, Indija Oksenberg, Jelisaveta Karađorđević
foto: Printscreen, Aleksandar Jovanović

Ženama u DOS-u je najpre rečeno da da je reč o grupi za osnaživanje žena, ali od njih se tražilo da daju kompromitujuće informacije o sebi kao garanciju tajnosti, poznatu kao "zalog (koleteral)". Zalozi su išli o dseksualno eksplicitnih fotografija do pisama u kojima su izmišljale štetne izjave o voljenima.

Kao deo odluke o obeštećenju, američki okružni sudija naložio je tokom napetog saslušanja da Ranijer vrati "zaloge" koje i dalje kontroliše ili kojima ima pristup.

Nekseum, Nxivm, Kit Ranijer
foto: Youtube/Printscreen

Ranijer je, međutim, rekao da „nikada nije imao zaloge"

Sudija je rekao da je više od 100 žrtava Ranijea podnelo zahtev za oko 133 miliona dolara, ali da je suzio obim isplate obeštećenja na 17 žrtava za ukupno oko 3,46 miliona dolara, što je naloženo vođi sekte da odmah plati.

Sudija je dodelio novac žrtvama, od kojih su mnoge bile umešane u DOS ili su bile deo seksualne trgovine i trgovine ljudima za koje je Ranijer osuđen. Mnogi identiteti žrtava nisu otkriveni, a tokom suđenja su se pominjali pod pseudonimima.

Kit Ranijer, žigosanje, Neksium
foto: Youtube prtscr / Noticieros Televisa

Sudija je naredio i da žrtve koje su žigosane dobiju oko 2.500 dolara za troškove uklanjanja ožiljaka, a mnogim žrtvama su dobile sledovanje za troškove prošlih i budućih službi za mentalno zdravlje, rekavši da je Ranijer "pre svega inicirao psihološko mučenje."

Žrtva koja je dobila najveći iznos je devojčica koja je bila u centru optužbi za dečiju pornografiju zbog koje je Ranijer osuđen. Tužioci su rekli da je devojčica imala 15 godina akda je stupila u seksualnu vezu sa njim, da je bila primorana da preda seksualno ekspliciten fotografije na kojima je bila još maloletna. Njoj de dodeljena odšteta od oko 500.000 dolara, uklkučujući novac za uklanjanje ožiljaka žigosanja, troškove prisilnog rada i ostalo.

Kurir.rs / CNN, Foto: Youtube prtscr / Keith Raniere Conversations

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track