Najnovije vesti

MARŠ PONOSA U BUDIMPEŠTI Hiljade na protestu protiv Viktora Orbana! Premijer Mađarske: Decu moramo zaštititi! VIDEO
Foto: EPA-EFE/Szilard Koszticzak, EPA/Andrej Cukić

poruka

MARŠ PONOSA U BUDIMPEŠTI Hiljade na protestu protiv Viktora Orbana! Premijer Mađarske: Decu moramo zaštititi! VIDEO

Planeta

Hiljade Mađara pridružilo se danas godišnjem maršu ponosa u Budimpešti kako bi podržali LGBT osobe i protestovali protiv zakona koji ograničava nastavu o homoseksualnosti i transrodnim pitanjima u školama.

Demonstranti su tokom marša na ulicama Budimpešte rekli da se zakonom deli stanovništvo, preneo je Rojters.

"Zakon je sramotan. Živimo u 21. veku, kada takve stvari ne bi smele da se događaju. Nismo više u komunističkom dobu, ovo je EU i svi bi trebalo da mogu slobodno da žive", rekao je Ištvan (27) koji je prisustvovao maršu sa svojim dečkom.

Organizatori su naveli u saopštenju da će skup ukazati na protivljenje političarima gladinim moći i odbaciti zastrašivanje LGBT osoba.

Viktor Orban, Mateuš Moravijecki, Mateo Salvini
foto: EPA/SZILARD KOSZTICSAK

Umesto da zaštiti manjine, vlada koristi zakone kako bi članove LGBT zajednice učinila izopštenima u svojoj zemlji, istakli su oni.

Premijer Mađarske Viktor Orban je juče ocenio da je "Brisel napao Mađarsku", tokom današnjeg intervjua za državni radio, dodavši da je zato bio neophodan referendum koji se tiče dečje zaštite.

Orban navodi da je u dokumentu poslatom mađarskoj vladi Evropska komisija zahtevala da Budimpešta promeni zakon o dečjoj zaštiti.

Iako su porodična i dečja prava nacionalna pitanja, "Brisel je stavio ogroman pritisak na nas", dodaje Orban, a prenosi agencija MTI.

"Oni će vas uceniti, pretiće vam, pokrenuće razne procedure, kasniće sa isplatama, ali se ne možemo predati jer je budućnost naše dece u pitanju", poručio je Orban.

Premijer Mađarske kaže da "sama vlada neće biti dovoljno jaka u toj borbi", kao i da im je potrebna podrška "svakog Mađara." On je podsetio da je slično bilo kada se govorilo o kvotama za prijem migranata.

"Vlada tu nije mogla da se odupre, ali su mađarski glasači zaštitili Evropu od obaveznog raspoređivanja migranata po zemljama", kazao je.

Prema Orbanovim rečima, "Brisel želi da Mađarska dozvoli aktivistima LBGTQ da uđu u škole, a Evropska komisija misli da će neka prava u školi prethoditi pravima roditelja".

"Evropska unija očekuje da će doprineti idealu evropske slobode, ali deca nisu deo slobode odraslih i to nije pitanje slobode, već dečje zaštite. Oni žele da nam oduzmu mogućnost da edukujemo decu. Možda je na Zapadu drugačije, ali edukacija mađarske dece je na Mađarima", ocenjuje Orban.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track