PONOVO SUKOBI NA BLISKOM ISTOKU? Prvo zapaljivi baloni sa uznemirujućom porukom, a onda i razmena vatre
Foto: EPA / HAITHAM IMAD

Ponovo sukobi

PONOVO SUKOBI NA BLISKOM ISTOKU? Prvo zapaljivi baloni sa uznemirujućom porukom, a onda i razmena vatre

Planeta -

Izrael je izvršio vazdušne napade na pozicije radikalnih grupa u Pojasu Gaze, objavio je u nedelju uveče radio Savt al-Aksa.

Prema izvorima radio stanice, pucano je po pozicijama grupa koje su povezane sa jedinicama palestinskog otpora u blizini gradova Kan Junis i Gaza, a još nema informacija o žrtvama ili šteti, preneo je TASS.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su u odgovoru na zapaljive balone gađale Hamasovu bazu u Gazi.

Pogođena je vojna baza Hamasa u blizini civilnih područja gde se nalazi škola, navedeno je u saopštenju, ali drugi detalji nisu obelodanjeni.

Izveštaja o mogućim žrtvama nije odmah bilo, javio je AP.

Palestinski izvori su naveli da su avioni bombardovali ciljeve zapadno od Gaze Sitija, a potom istočno od Kan Junisa, preneli su izraelski mediji.

Palestinski mediji navode da je pucano iz automatskog oružja na izraelske avione usred udara iz vazduha, te da je oboren jedan dron.

Izraelska vojska je rekla da nije upoznata sa takvim izveštajima, upozorivši da će "odgovarati agresivno na nastavak terorističkih pokušaja iz pojasa Gaze".

Palestinske grupe su uzvratile vatru ka izraelskim avionima, dodao je Savt al-Aksa.

Ranije je došlo do incidenta, kada su zapaljivi baloni, podignuti iz Pojasa Gaze, izazvali najmanje tri požara u južnom Izraelu, javili su izraelski mediji.

Fotografije i video snimci koji su postavljeni na društvenim mrežama prikazuju Hamasove aktiviste kako puštaju balone, a na jednom je pisalo: "Vreme ističe", preneo je AP.

Asošijejted pres je odmah ocenio da se zbog novih slučajeva slanja zapaljivih balona povećala mogućnost ponovnih raketnih napada Izraela na Hamas.

Portparol Hamasa Hazem Kasim je za izraelske udare rekao da su to "neuspeli pokušaji da se poboljša narušeni imidž" tokom nedavnog sukoba dve strane.

Ta islamska organizacija tvrdi da Izrael nije učinio dovoljno da ublaži parališuću blokadu pojasa Gaze od okončanja sukoba i nezadovoljna je što se odlažu indirektni pregovori s izraelskom stranom o obnovi finansijske pomoći Katara Palestincima u Gazi.

Izraelski mediji su objavili da su izazvana najmanja tri požara na jugu Izraela, posle tri nedelje zatišja.

Novi premijer Izraela Naftali Benet je puštanje balona uporedio sa raketnom vatrom iz Gaze i naređivao udare iz vazduha i ranije kada se to događalo.

Izraelska uprava zadužena za palestinske civilne poslove je odmah u nedelju najavila da će napola smanjiti zonu u kojoj je dozvoljen ribolov u pojasu Gaze, sa 19,3 na 9,6 kilometara.

Izrael i Egipat uveli su blokadu Gaze otkako je Hamas, koji u svojoj povelji poziva na uništenje jevrejske države, silom preuzeo kontrolu nad tom palestinskom teritorijom na obali Sredozemnog mora pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu.

Izraelski avioni su napali Gazu 3. jula i 18. juna, kada su ciljali Hamasove trening kampove.

Prekid vatre između Izraela i palestinskog Hamasa stupio je na snagu 21. maja, nakon 11 dana oružanog sukoba.

TASS dodaje da je tokom tih 11 dana u Gazi ubijeno 257 ljudi, a ranjeno oko 2.000, dok je u Izraelu ubijeno 13 ljudi.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track