OD PREDSEDNIKA 100 DOLARA: Bajden bi da nagradi vakcinisane Amerikance, Vašington vraća maske a na Floridi haos pred početak škole
Foto: Profimedia

korona u sad

OD PREDSEDNIKA 100 DOLARA: Bajden bi da nagradi vakcinisane Amerikance, Vašington vraća maske a na Floridi haos pred početak škole

Planeta -

Predsednik SAD Džo Bajden pozvao je vlasti američkih država da sa 100 dolara nagrade svakog novovakcinisanog građanina, kako se povećala stopa imunizacije, saopštilo je Ministarstvo finansija.

U saopštenju ministarstva navodi se da se i za takvu inicijativu mogu koristiti sredstva fonda od 350 milijardi dolara namenjene državama, lokalnim i drugim vlastima za borbu protiv posledica pandemije kovida-19. Ministarstvo je istaklo da će pružiti tehničku pomoć za korišćenje tih fondova kako bi podržalo veću vakcinaciju, prenosi Rojters.

Broj slučajeva obolijevanja od kovida 19 raste zbog visoko prenosive varijante Delta koja je postala dominantni soj virusa u SAD.

Vašington

U međuvremenu, američka prestonica Vašington ponovo uvodi obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima, bez obzira na to da li su građani vakcinisani ili ne.

Gradonacelnica Vašingtona Mjuriel Bouser najavila je da novi propisi stupaju na snagu u subotu i da će biti primenjivani na sve starije od dve godine, preneo je AP.

"Znam da su stanovnici Vašingtona pomno sledili smernice javnog zdravlja i da će to prihvatiti", rekla je ona."Nastavićemo da radimo sve što je potrebno da Vašington bude bezbedan", istakla je gradonačelnica.

Florida

Na drugom kraju zemlje, na Floridi gnevni roditelji sukobili su se sa članovima školskog odbora okruga Brauvard oko toga da li će njihova deca biti prinuđena da nose maske u učionicama.

U Južnoj Karolini, školski zvaničnici su podsetili roditelje da su poslanici zabranili uvođenje obaveze nošenja maske, preneo je Rojters.

U državama kao što su Severna Karolina i Alabama pojedini javni školski okruzi najavili su da će zahtevati da lica učenika budu pokrivena, čak iako su susedni okruzi odlučili da maske ostanu stvar izbora.

Odluka američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti od utorka da preporuči da svi učenici i osoblje nose maske u školi bez obzira na status vakcinacije izazvala je novu zabunu i frustraciju među roditeljima, prosvetnim radnicima i zvaničnicima samo nekoliko nedelja pre nego što su mnoge države odlučile da se učenici vrate u učionice sa novom školskom godinom.

Agencija je ranije saopštila da će samo nevakcinisanim učenicima biti potrebne maske.

Promena je usledila zbog porasta broja slucajeva kovid-19 koji su izazvani izuzetno zaraznom delta varijantom, posebno u oblastima sa nižim stopama vakcinacije.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track