I BRITANIJA POSLE IZRAELA OPTUŽILA IRAN ZA NAPAD DRONOVIMA NA TANKER I PORUČILA: Sa saveznicima radimo na USAGLAŠENOM ODGOVORU
Foto: EPA/ANDY RAIN

FORIN OFIS ZA AKCIJU

I BRITANIJA POSLE IZRAELA OPTUŽILA IRAN ZA NAPAD DRONOVIMA NA TANKER I PORUČILA: Sa saveznicima radimo na USAGLAŠENOM ODGOVORU

Planeta -

Posle Izraela i Velika Britanija je optužila Iran da stoji iza napada na brod koji je plovio pod zastavom Liberije, ali je u vlasništvu izraelskih biznismena, a na kome su stradali britanski i rumunski državljanin severoistočno od obala Omana.

Posle prmeijera Izraela Naftali Beneta koji je saopšto da ima dokaze o umešanosti Irana u napad, oglasio se i britanski šef diplomatije Dominik Rab, koji se oglasio na Tviteru gde je preno saopštenje Forin ofisa o napadu na brod.

"Vrlo je verovatno" da je Iran stajao iza smrtonosnog napada bespilotnim letelicama na izraelski tanker "MV Mercer Street" kod obale Omana, rekao je ministar spoljnih poslova Dominik Rab, zapretivši Teheranu sa onim što je nazvao "usaglašenim odgovorom".

Na sajtu britanskog ministarstva spoljnih poslova kaže se sledeće:

Velika Britanija osuđuje nezakonit i bezosjećajan napad na trgovački brod u blizini obale Omana, u kome su poginuli britanski i rumunski državljanin. Naše misli su sa prijateljima i porodicom poginulih u incidentu.

Verujemo da je ovaj napad bio nameran, ciljan, kao i očigledno kršenje međunarodnog prava od strane Irana. Britanske procene su zaključile da je velika verovatnoća da je Iran 29. jula napao "MV MERCER STREET! u međunarodnim vodama kod Omana koristeći jedno ili više bespilotnih letelica (UAV).

Iran mora prekinuti takve napade, a plovilima se mora omogućiti slobodna plovidba u skladu sa međunarodnim pravom.

Velika Britanija radi sa našim međunarodnim partnerima na složnom odgovoru na ovaj neprihvatljiv napad.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track