UMESTO DA IM DAJU NOVU ODEĆU, RODITELJI IH OBLAČE KAKO BI IH SAHRANILI Za dva meseca u Siriji ubijeno 27 dece
Foto: OMAR HAJ KADOUR / AFP / Profimedia

najviše ih gine tokom napada za vreme bajrama

UMESTO DA IM DAJU NOVU ODEĆU, RODITELJI IH OBLAČE KAKO BI IH SAHRANILI Za dva meseca u Siriji ubijeno 27 dece

Planeta -

Usred bombama razrušenog grada na severozapadu Sirije Biniša stoji jedan mural. Slika prikazuje kuću, srca koja izlaze iz prozora. A iznad je mračna silueta ptica koje prate helikopteri, ratni avioni i projektili, a crveno i žuto cveće u dvorištu podseća na plamen.

Mural je nacrtao 13-godišnji Husein Sabag koji je imao osam godina kada se njegova porodica nakon napada na Alep 2016. godine. Kao i milioni drugih Sirijaca, Sabagovi su se preselili u severozapadnu Siriju, poslednji deo zemlje koji nije bio pod kontrolom režima, prenosi Gardijan.

Porodica je pokušala da izgradi novi život uprkos činjenici da je rat i dalje besneo oko njih. Husein je tokom odmora od igranja fudbala pomagao lokalnom umetniku Azizu al-Asmaru sa njegovim poznatim političkim muralima.

Ali snovi tinejdžera da bude slikar okončali su se prošlog meseca kada su režimske snage artiljerijskim gađanjem gađale bazen u gradu Fua. Husein je zajedno sa svojim 17-godišnjim bratom, 23-godišnjim ujakom i još tri civila ubijen.

0621696574, Biniš, Sirija, smrt, dečak
foto: OMAR HAJ KADOUR / AFP / Profimedia

-Huseina su svi voleli, pomagao mi je kod mnogih murala koje sam naslikao...Bio je talentovan i imao je tako divnu maštu, rekao je Asmar.

-Postojao je jedan crtež koji je najviše voleo, kuća sa puno srca...Hteo je da kaže da su bombe ubile ljubav i uništile domove, dodao je.

Husein je jedan od 27 dece koji su ubijeni u napadu vladinih snaga na sevreozapad Sirije u protekla dva meseca. Pogađeno je i sedam školskih zgrada.

0605546794, Biniš, Sirija
foto: Moawia Atrash / Zuma Press / Profimedia

-Počeli smo da primećujemo obrazac poslednjih godina, gde se bombardovanje pogoršava na praznike poput Bajrama, rekla je Laila Haso, direktorka komunikacije i zalaganja za lokalnu mrežu Huras Netvork, dobrotvornu organizaciju koja radi na zaštiti dece u Siriji.

-13-oro dece je ubijeno za samo tri dana. Svaki put kad dođe Bajram, bojimo se da ćemo izgubiti još dece. Umesto da im daju novu odeću za oblačenje i slavlje, roditelji oblače svoju decu da budu sahranjeni, istakla je ona.

Severozapadnom Sirijom uglavnom upravlja Hajat Tahrir al-Šam (HTS), savez džihadista povezan sa Al-Kaidom.

Područje je navodno zaštićeno prekidom vatre koji su posredovale Turska i Rusija u martu 2020. godine, ali se dogovor rutinski ignoriše i stanovnici tog područja žive u strahu od sledećeg talasa vazdušnih napada.

Oko tri četvrtine od procenjenih 3,5 miliona stanovnika pobeglo je na severozapad da bi izbeglo borbe u drugim delovima zemlje. Životni uslovi su teški i lošiji su od prošlogodišnjeg kolapsa sirijske valute, zbog čega su cene hrane porasle.

Stalni tok smanjenja pomoći i dolazak korene takođe su zadali još dodatnih poteškoća svakodnevnom životu ljudi koji su zarobljeni između režima i HTS-a.

Nasilje je eskaliralo u dve nedelje od početka Kurban bajrama. Otprilike u isto vreme, Asad je položio zakletvu na četvrti sedmogodišnji mandat predsednika, nakon što je osvojio 95 odsto glasova na izborima u maju, obećavajući da će oslobođenje dela domovine koji još nisu jedan od njegovi glavni prioriteti.

-Režim ljude na severozapadu Sirije naziva teroristima. Ali režim čini teroristička dela, napadajući civile i škole , rekla je Haso.

-Ponekad nas roditelji pitaju da zatvoruni škole zato što se plaše da će im deca tamo umreti. U drugim delovima sveta, škole su sigurna mesta...Režim želi da pošalje poruku da nema budućnosti u ovoj regiji za decu, dodaje.

Umetnik Asmar posetio je na Hesinov grob u Banišu. Uprkos bolu što je izgubio mladog pomoćnika, slikanje ga podseća na to da se Sirijci i dalje nadaju o miru i pravdi.

-Odkad sam došao iz Bejruta u Siriju pre nekoliko godina. Trudim se da deci izmamim osmeh na lice. Pokušavam da ih nateram da makar na trenutak zaborave teror i rat koji su preživeli, rekao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track