UPOZNAJTE TUATARE: Ovi usporeni živi fosili imaju najbržu spermu u reptilskom svetu VIDEO
Foto: Sanka Vidanagama/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

zanimljiva nauka

UPOZNAJTE TUATARE: Ovi usporeni živi fosili imaju najbržu spermu u reptilskom svetu VIDEO

Planeta -

Novozelandski naučnici koji rade na očuvanju ove ugrožene vrste reptila, otkrili su nešto vrlo interesantno.

Tuatara, drevni, usporeni "živi fosil" koji živi samo na Novom Zelandu iznenadio je naučnike svojom vrlo pokretljivom spermom, najbržom među reptilima.

Do ovog otkrića su došli naučnici koji prikupljaju i čuvaju spermu ugroženih vrsta u pokušaju da ih sačuvaju od pretnji i globalnog zagrevanja.

Tuatare su spora stvorenja kojima je ponekad potrebmo 16 meseci da se izglegu i 35 godina da dostignu punu dužinu od pola metra. Mogu da žive i reprodukuju se dok ne napune 100, a ponekad i više od toga. Henri tuatara je prvi put postao tata u zrelom dobu od 111 godina, piše Gardijan.

Istraživači su, međutim, bili iznenađeni kada su otkrili da su spermatozoidi tuatara, najbrži plivaći u celom reptilskom svetu. Stručnjaci objašnjavaju ovu neočekivanu "živahnost" time što brzina možda nadoknađuje nedostatak muškog kopulatornog organa. Naime, tuatare, za razliku od većine reptila, nemaju penise. Njihova sperma zbog toga mora da pliva brže, u ovom slučaju četiri puta brže, od drugih reptila kako bi "poentirali".

Tuatare su jedini preživeli iz drevnog reda reptila nalik gušterima koji su hodali Zemljom sa dinosaurusima pre 225 miliona dogina. Ostale vrste iz reda spehnodontia izumrle su pre nekih 60 miliona godina.

Nekada široko rasprostranjeni po celom novom Zelandu, tuatare sada žive na raštrkanim ostrvima sa kojih su uklonjeni njihovi predatori.

Globalno zagrevanje dodatno ugržava njihov opstanak. Pol tuatara određuje temperatura kojoj su jaja bila izložena - toplija temperatura znači da će se izleći mužjaci. Kako se planeta zagreva, naučnici upozoravaju da će biti više mužjaka nego ženki a ako u nekoj populaciji previše dominiraju mužjaci, onda ona postaje funkcionalno izumrla.

Novozelandski stručnjaci sada pokušavaju da se "osiguraju" tako što će zamrznuti spermu i odletiti je u slučaju da ova vrsta bude pogođena nekom bolešću ili napadom predatora ili nesrazmerom u polovima.

"To nije bolje od prirodne reprodukcije, ali je uobičajena praksa kada je reč o ugroženim vrstama ili vrstama koje je neophodno očuvati", rekla je istraživačica Sara Lamar. "To je dobar način da se sačuva genetski diverzitet u slučaju katastroge", dodala je ona.

Proces prikupljanja sperme je zamoran. Istraživači moraju da putuju na udaljena ostrva i presreću parove tuatara u ljubavnom zanosu. "Bukvalno morate da prekinete njihovo parenje kako bi prikupili ugorak", rekla je Lamarova.

Naučnici su do sada prikupili uzorke 40 parova.

Pošto nikada ranije istraživači nisu proučavali spermu tuatara, Lamar je rekla da je ovo bila dobra prilika da se prouče zdrave jedinke.

Tuatare su jedinstvena vrsta pa su istraživači sada suočeni sa još jednom dilemom - kako najbolje očuvati njihovu spermu? "Biće potrebno mnogo vremen da to proučimo a ako budemo čekali do poslednjeg trenutka, biće prekasno. Zbog toga smo odmah počeli", rekla je Lamar.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja