TRIPOLJSKA KULTURA: Izgubljena civilizacija istočne Evrope ponovo je pronašla svoj glas
Foto: Profimedia, Ilustracija

vreme i politika

TRIPOLJSKA KULTURA: Izgubljena civilizacija istočne Evrope ponovo je pronašla svoj glas

Planeta -

Lokaliteti u Moldaviji, Rumuniji i Ukrajini otkrili su ogromne drevne gradove izgrađene, za to vreme, najsavremenijim tehnikama, sa velikim brojem stanovnika.

"Znate za roman Žila Verna 'Tajanstveno ostrvo' gde brodolomnici na ostrvu počinju da grade civilizaciju?", pita Mihajlo Videiko, arheolog sa univerziteta "Boris Grinčenko Kijv" u Ukrajini. Ali ovo nije fikcija. Ovo se stvarno dogodilo." Ućutkana dva puta, jednom vremenom a drugi put politikom, drevna tripoljska-kukuteni civilizacija ponovo dobija svoj glas, piše BBC.

Priča o tripoljskoj kulturi počela je pre 7000 godina u današnjoj istočnoj Evropi, pre svega Moldaviji, Rumuniji i Ukrajini. Arheološka nalazišta pružila su naučnicima najranije primere urbanizacije i nagovestila da je u tripoljskim gradovima živelo i po milion stanovnika.

Stanovništvo ove civilizacije "primenjivalo je gotovo sve tehnološke inovacije svog vremena", rekao je Videiko. Napredne peći pomogle su u stvaranju sofisticirane keramike ukrašene šablonima i obojene. Građevinske tehnike omogućavale su podizanje zgrada površine i do 700 kvadratnih metara. Predmeti pronađeni u njima, pokazali su da je ova kultura obožavala Boginju.

Proučavanje tripoljske kulture prvobitno je podržavao Sovjetski Savez koji je finansirao arheološka iskopavanja. Komunističkim zvanicčnicima se dopadala paralela između impresivne antičke civilizacije i marksističke ideologije koja je promovisala besklasno društvo u kome nema privatne svojine. Smatrali su da je "Tripolje bilo divna ilustracija besklasnog društva pre pojave klasa, odnosno primitivnog komunizma", rekao je Videiko.

Kada su se pojavili dokazi da Tripolje možda i nije bilo besklasna utopija kao što se mislilo, situacija se promenila.

"Što su arheolozi dublje kopali, počeli su da otkrivaju meganaselja tripoljske civilizacije. Pronalazili su ogromne građevine. I pojavilo se pitanje: Da li je ovako nešto moguće uraditi u besklasnom društvu", rekao je Videiko.

Kako su godine prolazile, istraživači koji su dovodili u pitanje zvaničnu propagandu proglašeni su neprijateljima države. Arheolozi su pobegli, a neki su bili i osuđeni kao pripadnici terorističke špijunske organizacije.

Knjige o tripoljskoj kulturi objavljivane su van zemlje ali, kaže Videiko, "nikada nisu stigle do Ukrajine.Nešto se istraživalo, ali gotovo niko ovde nije znao ništa o tome. Oni koji su znali, ostali su nemi".

Danas se zaostavština Tripolja oživljava kroz modu. Ukrajinska dizajnerka Svitlana Bevza pronašla je inspiraciju u žensko orijentisanoj umetnosti drevne civilizacije u koristi svou liniju odeće i nakita da proslavi tu kulturu, njenu okrenutost ka ženi i povezanost sa prirodom.

Smatra da nije fer što "ova sjajna kultura nije toliko poznata u svetu kao, na primer, egipatska. U svetu ne postoji glas koji bi govorio o ovoj kulturi", rekla je ona.

Napredna civilizacija podignuta ni iz čega nije samo nešto što postoji u romanima, već je i istinita priča koja se ponovo priča, zaključuje BBC.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track