POSLEDNJE PUTOVANJE BRODA FARAONA KEOPSA: Pogrebna barka stara 4600 godina prebačena u novi Veliki egipatski muzej VIDEO
Foto: AFP / AFP / Profimedia

najveći i najstariji

POSLEDNJE PUTOVANJE BRODA FARAONA KEOPSA: Pogrebna barka stara 4600 godina prebačena u novi Veliki egipatski muzej VIDEO

Planeta -

Egipatske vlasti prenele su brod faraona Keopsa, star 4600 godina u muzej koji će uskoro biti otvoren.

Kako je danas saopštilo ministarstvo antikviteta, takozvani brodovi sunca polagani su u odaje pored pogrebnih jer se verovalo da će njima duša pokojnika otići u zagrobni život.

Keopsova ili Velika piramida, najveća je od tri piramide u Gizi i u njoj je Keops, poznat i kao Kufu, sahranjen 2566. godine p.n.e.

"Nakon što je prešao Gizu na pametnom vozilu, prvi brod kralja Keopsa, otkriven 1954. godine na južnom kraku Velike piramide završio je svoje dugo putovanje do Velikog egipatskog muzeja", navelo je ministarstvo u saopštenju.

Ministarstvo navodi da je Kepsov brod dug 42 metra i težak 20 tona i da je "najveći i najstariji organski atefakt napravljen od drveta u istoriji čovečanstva".

Njegovo putovanje uz pomoć specijalnog vozila na daljinko upravljanje koje je doneto iz Belgije počelo je u petak uveče i trajalo je 10 sati, prenela je državna agencija MENA.

Egipat planira da otvori Veliki egipatski muzej na platou Gize, na kome se nalaze čuvene piramide, i u njemu izloži najvrednije antikvitete.

Brod sunda prešao je 7,5 kilometara do muzeja neoštećen i biće jedna od zvezdi postavke novog muzeja. Brod je do sada bio izložen u muzeju na platou Gize.

Egipatske vlasti navode da će Veliki egipatski muzej, koji se gradi već 17 godina, sadržati više od 100.000 predmeta. Egipat se nada da će nedavna arheološka otkrića privući turiste i oživeti industriju.

U aprilu, vlasti su prebacile u grandioznoj ceremoniji mumificirane ostatke 22 egipatska faraona iz Egipatskog muzeja u Kairu u Nacionalni muzej egipatske civilizacije na drugom kraju grada.

Egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi dočekao je kovčege sa mumijama, među kojima su bili i ostaci Ramzesa II i kraljice Hatšepsut u pažljivo koreografisanom televizijskom prenosu, piše Dejli mejl.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track