POŽARI NA SEVERU ALŽIRA: Poginulo 42 ljudi, među stradalima i 25 vojnika koji su uspeli da spasu oko 100 građana iz vatre VIDEO
Foto: Printscreen Twitter/@cicegimeda

porodice se evakuisale u hotele

POŽARI NA SEVERU ALŽIRA: Poginulo 42 ljudi, među stradalima i 25 vojnika koji su uspeli da spasu oko 100 građana iz vatre VIDEO

Planeta -

Dvadeset pet vojnika poginulo je pokušavajući da ugase požare koji više od 24 sata pustoše na severu Alžira, objavio je predsednik Abdelmadžid Tebun na Tviteru, dok se ukupan broj stradalih popeo na 42.

"Sa velikom tugom primio sam vest o mučeničkoj smrti 25 vojnika koji su uspeli da spasu stotinak građana iz vatre u planinama u Bidžaiji i u Tizi Ouzouu", napisao je predsednik na Tviteru, javlja agencija Frans Pres.

Premijer Ajman Benabderahman kazao je da je smrtno stradalo ukupno 42 ljudi, uključujući 25 vojnika, prenosi Rojters. On je za državnu televiziju rekao da je vlada zatražila međunarodnu pomoć.

Alžirska vlada je u utorak saopštila da su piromani odgovorni za desetine šumskih požara u kojima su smrtno stradali ljudi i uništene kuće istočno od glavnog grada.

"Imali smo užasnu noć. Kuća mi je potpuno izgorela"

Dim se podizao sa požarišta u šumi u okolini Tizi Ouzoua u utorak, a stanovnici su granjem i vodom iz kanistera pokušavali da gase vatru.

Nekoliko kuća je izgorelo, a porodice su se evakuisale u hotele, hostele i univerzitetske kampuse, rekao je očevidac.

"Imali smo užasnu noć. Kuća mi je potpuno izgorela", rekao je Mohamed Kaci koji je iz sela Azazge sa porodicom pobegao u hotel. Ministar unutrašnjih poslova Kamel Beldžud rekao je da će se istragom utvrditi ko je odgovoran za požare.

"Samo zločinačke ruke mogu stajati iza pedesetak istovremenih požara širom pokrajine", rekao je ministar na državnoj televiziji. Vatrogasci i vojska i dalje pokušavaju da stave požare pod kontrolu i Beldžud je rekao da je najvažnije sprečiti gubitak ljudskih života. Rekao je da će stradali dobiti odštetu.

Manji šumski požari buknuli su u barem 13 pokrajina od ponedeljka uveče.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track