TALIBANI ZAKUCALI NA VRATA GUVERNERA KANDAHARA: Kancelarija prazna, deca na Hamviju, a saobraćajci jedino rade VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

žIVOT POD ISLAMISTIMA

TALIBANI ZAKUCALI NA VRATA GUVERNERA KANDAHARA: Kancelarija prazna, deca na Hamviju, a saobraćajci jedino rade VIDEO

Planeta -

Gradove i mesta koje talibani zauzimaju u svom pohodu na Kabul je više teško ispratiti, a još manje guvernere koji se predaju, kao i garnizove, Jednom rečju opšte rasulo i sunovarat. Po svemu sudeći kako to biva izgleda da će talibani u Kabul ući 1. septembra, a ne kako se računa negde krajem tog meseca.

Bilo kako bilo na mrežama su se pojavili i snimci talibanske televizije?!

Naime, video koji cirkuliše bespućima interneta pirkazuje kancelariju guvernera provincije Kandahar u kome se inače nalazi i istoimeni grad, drugi po veličini u ovoj centralnoazijskoj državi i nekadašnja prestonica Talibana za koji neki veruju da su oni tamo nastali iako su na prvi pohod uspostavljanja islamskog meirata krenuli iz Kandahara, jer je odatle bio njihov vođa jednooki mula Omar.

Elem, talibanska kamera ušla je u kancelariju guvernera, u kojoj naravno nije bilo guvernera, ali su iskoristili zgodnu priliku da propagandno prođu kroz njegove kancelarije i prostorije o pokažu da je zapravo grad i provincija u njihovim rukama.

Na video snimku se vidi talibanski reporter koji ulazi u kancelarije guvernera, gde je sve ostavljeno u savršenom redu, rekli bi apotekarski čisto, sa sve zastavom Islamske države Avganistan.

Kancelarije su besprekorne čistoće, sve je na svom mestu, a umesto guvernera lojalnog vladi u Kabulu tu će uskor da zasedne talibanski guverner ili savet ove islamističke grupe. Ostaje samo nejasno da li će kao i prošli put Kandahar postati centar talibanske moći i neformalna prestonica.

Takođem na ulicama Kandahara, vreva i moglo bi se reći slavlje. Talibanska TV prikazuje snimak na kome se vidi kao se deca voze na oklopnom terencu Hamviju, koji je zaplenjen od vojske ANA.

S druge strane o ostalim gradovima, poput Gazija život se prema snimcima po svemu sudeći odvija normalno. Saobraćajna policija je na ulici, doduše saobraćajac je sa zakačenom talibanskom zastavicom i šapkom na kojoj se nalazi grb države koja se urušava. Na ulicama se vide talibani, a za razliku od prvog puta za sada nema rušenja, uništavanja i uvođenje šerijatskog načina života.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track