PREDAO SE CEO KORPUS SA KOMPLETNIM NAORUŽANJEM: Talibani zauzeli Mazar i Šarif ! General Dostum u Kabulu, a odbrana u haosu
Foto: Printscreen Twitter

Haos

PREDAO SE CEO KORPUS SA KOMPLETNIM NAORUŽANJEM: Talibani zauzeli Mazar i Šarif ! General Dostum u Kabulu, a odbrana u haosu

Planeta -

Talibani su opet priredili iznenađenje svetskoj javnosti tako što su danas umarširali u Mazar i Šarif, grad koji se nalazi nekih 300 kilometara severno od Kabula i važio je za prestonicu kojom je upravljao mudžaheidnski ratni komandant general Dostum veteran rata protiv Sovjeta od 1979 do 1989. saradnik Rusije kasnije, gospodar života i smrti na severu Avganistana i jedan od lidera Alijanse sedam kad su SAD 7. oktobra 2001 krenule u rat sa Talibanima i Al Kaidom.

Da ironija sudbine bude veća avganistanska vlada u Kabulu je jutros poverila Dostumu zajedno sa komandantom jedinica Tadžika Ato Mohamedom Nurom da odbrane grad Mazar i Šarif i celu provinciju Balkah

I šta se odna dešava. Dok se Dostum nalazio u Kabulu njegov 209. korpus Avganistanske nacionalne armije posle borbi za zapadnu kapiju se iznenada predao! Više od 1.000 boraca iznenada je položilo oružje i Talibani su upali u grad. Ostalo je bilo rutina.

Informacije koje se pojavljuju dosta su oprečne. Iako se navodi da je grad zauzet i korpus predat, najlojalniji Dostumovi borci ipak uniutar samog grada i da lje pružaju otopo, a kako se navodi snage Talibana nameravaju da idu na Kabul.

Interesantno je da prvo mesto gde su se uputili bio je zatvor iz koga su na slobodu pustili više hiljada zatvorenika pripadnikaovog islamističkog pokreta i pripadnika Al Kaide.

Upad u Mazar i Šarif je još jedan žestoki udarac vladi u Kabulu oko koga Talibani poput anakonde stežu sve više obruč. Ono što upada u oči u ovoj priči jeste kako se posle kraćeg sukoba predao čitav korpus na koji se računalo u predstojećoj odbrani i reorganizaciji.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track