RASTE BROJ ŽRTAVA RAZORNOG ZEMLJOTRESA NA HAITIJU: Poginulo više od 300 ljudi, uništene brojne kuće, škole i crkve VIDEO
Foto: Stanley LOUIS / AFP / Profimedia

proglašeno VANREDNO STANJE

RASTE BROJ ŽRTAVA RAZORNOG ZEMLJOTRESA NA HAITIJU: Poginulo više od 300 ljudi, uništene brojne kuće, škole i crkve VIDEO

Planeta -

Najmanje 304 osobe su poginule, a 1.800 ih je povređeno u potresu magnitude 7,2 prema Rihteru koji je juče pogodio jugozapadni deo Haitija, izvestile su vlasti dodavši da je potres uništio brojne kuće, škole, hotele i crkve.

Epicentar potresa bio je 8 kilometara od grada Peti Trud Nip, što je na udaljenosti od 150 kilometara od glavnog grada te karipske ostrvske države, Port-o-Prensa, izvestila je američka Geološka služba.

Potres se dogodio na dubini od 10 kilometara u subotu oko 8.30 sati po lokalnom vremenu, osetio se na Kubi i Jamajci, a nakon njega je usledio niz naknadnih podrhtavanja tla.

Haićanska civilna zaštita izvestila je kako se broj žrtava potresa popeo na 304 umrle osobe i najmanje 1.800 povređenih. U akcijama spašavanja hitnih službi i stanovništva, mnogi su izvučeni iz ruševina, ali za mnogima se još traga.

0627098164, Haiti, zemljotres
foto: Stanley LOUIS / AFP / Profimedia

U potresu je uništeno najmanje 949 kuća, sedam crkava, dva hotela i tri škole, a oštećeno je više od 700 kuća, sedam škola, tri bolnička centra i zatvor, međutim, veće štete nisu zabeležene u pomorskoj, vazdušnoj i telekomunikacijskoj infrastrukturi.

Premijer Ariel Henri rekao je da je potres u nekim delovima zemlje uzrokovao ''veliku štetu'' i proglasio jednomesečno vanredno stanje.

Američka Geološka služba izvestila je da je velika količina populacije u riziku od klizišta. Prema izveštaju haićanske civilne zaštite, klizište je blokiralo autoput između Le Kaj i grada Žeremi. Spašavanje i sanaciju od potresa moglo bi da oteža moguće olujno nevreme, jer je prema prognozi verovatno da će Haitijem proći tropska oluja Grejs koja bi početkom sledeće nedelje mogla da donese jaku kišu i vetar.

Najsiromašnija država u Americi još se sa nelagodom priseća zemljotresa koji se dogodio 12. januara 2010. Razoran potres opustošio je glavni grad i nekoliko pokrajinskih gradova, a poginulo je više od 200.000 stanovnika. Subotnji potres zemlju je pogodio samo mesec dana nakon ubistva haićanskog predsednika Žovenela Moiza, što je produbilo politička previranja u zemlji.

Žovenel Moiz, Haiti, predsednik
foto: EPA/ JEAN MARC HERVE ABELARD

Američki predsednik Džo Bajden autorizovao je neposredan odgovor SAD-a, a koordinatorkom akcije imenovao je Samantu Pauer iz američke Agencije za međunarodni razvoj. Predsednik Meksika Manuel Lopez Obrador takođe je najavio da je vladi naložio pripremu za pomoć Haitiju.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track