NOĆ JE VEDRA NAD KABULOM Hiljade Avganistanaca čeka da budu evakuisani! C-17 Globemaster je njihova karta za beg iz pakla FOTO
Foto: Printscreen/Twitter

VELIKO BEKSTVO

NOĆ JE VEDRA NAD KABULOM Hiljade Avganistanaca čeka da budu evakuisani! C-17 Globemaster je njihova karta za beg iz pakla FOTO

Planeta -

Dok se hiljade Talibana iz svih krajeva države slivaju u Kabul da proslave pobedu i proglašenje Islamskog emirata Avganistana, na međunarodnom aerodromu Hamid Karzai hiljade Avganistanaca čeka da budu prebačeni u neku zemlju kako bi izbegli mogući mač osvete talibana.

Osim snimaka koji prikazuju haotičnost situacije i želje Avganistanaca da sa par kofera, što im je ostalo od imovine spasu gole živote od šerijatske milicije koja bi im sigurno naplatila krvavo saradnju sa SAD ili ostalim članicama NATO, stižu i fotografije.

Na fotografijama se vide Avganistanci koji čekaju na aerodromu ili po obližnjim travnjacima, okruženi oklopnim vozilima MRAAP da po njih dođu transportni avioni pre svega C-17 koji može da preveze nekoliko stotina osoba. Na jednoj od fotografija vidi se C-130 Herkules sada već bivše Avgansitanske nacionalne armije, a u pozadini C-17. Takođe među Avganistancima ima i evropljana državljana EU koji čekaju transportne avione koje šalju njihove države za prebacivanje.

Takođe objavljen je i video klip u kome se vidi trenutak kada je hilljade Avganistanaca probilo ograde i barikade na aerodromu Hamid Karzai sa nadom da će i oni biti evakuisani.

Prema poslednjim informacijama Francuska je poslala dva transportna aviona koji će na relaciji Kabul-Abu Dabi prebacivati njihove državljane. britanci su po svoje i one Avganistance koji budu smešteni u Britaniji poslati svoje transportne avione C-17. Prema prvim informacijama radi se o 300-320 Avganistanaca. Za svoje državljane da ih izvuku iz grotla džihadista poslala je i Italija svoje avione.

Evakuacija će se odvijati i narednih dana.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track